Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken

Mandag godkjente Beslutingsforumfor nye metoder ny behandling for to former blodkreft i det offentlige helsevesenet. 

Behandlingen innebærer bruk av medisinen midostaurin (Rydapt) hos pasienter med FLT3-mutert akutt myelogen leukemi (AML) og fremskreden systemisk mastocytose (SM), melder ABC Nyheter

– Ved blodkreft er det hovedsakelig medisiner som gjelder. Kirurgi er ikke et alternativ og stråling brukes i liten grad. Derfor er medisiner som kan forbedre behandlingen av pasientene og overlevelsen et utrolig viktig, sier Olav Ljøsne, daglig leder i Blodkreftforeningen, til avisen.

Endelig behandling 

Begge formene for blodkreft har hatt få eller ingen behandlingsmuligheter tidligere. 

Rundt 150 pasienter får diagnosen akutt myelogen leukemi (AML) i året og den nå godkjente medisinen er det første behandlings-gjennombruddet på 25 år. 

Systemisk mastocytose (SM) omfatter en mindre pasientgruppe, men pasientene har ikke mottatt noen behandlingsmuligheter tidligere. Med den nye medisinen endres nå dette. 

Tabletter forenkler  

Medisinen midostaurin kommer i tablettform og gjør at pasientene slipper å reise til sykehuset for å gjennomføre behandling.  

– Dette betyr noe for pasientenes livskvalitet, fordi de slipper å reise til sykehuset for å få behandling. Det betyr også noe for kostnadene for samfunnet, fordi disse pasientene ikke trenger den oppfølgingen som hører med intravenøs behandling og ikke må ta opp plass på klinikken for å få behandlingen, sier Ljøsne til ABC Nyheter.