Foto: Pixabay.
Del saken

Er det når partneren din gir deg komplimenter, når dere snakker sammen over en kaffe, når du får en gave?

Eller er det når han tar oppvasken eller stryker deg over ryggen når han går forbi, du føler deg mest elsket? spør VG. Svaret på dette kan fortelle deg hvilket «kjærlighetsspråk» du har.

VG skriver at familieterapeuten Gary Chapman for mange år siden lanserte teorien om at det finnes flere primære kjærlighetsspråk, og at for de fleste mennesker er det ett av disse som er det aller viktigste. Hvis ikke partneren «snakker» dette språket til dem, vil de ikke føle seg elsket.

– Denne teorien er like aktuell i dag, sier spesialist i sexologisk rådgivning Margrete Wiede Aasland til avisen.
– Dette er egentlig alfa og omega for å få et godt samliv. Det handler om å forstå hva det er som gjør den andre glad. Når du gjør noe for å glede den andre vil den andre føle seg elsket. Og føler man seg trygg på at man er elsket så blir man en mye hyggeligere person å leve sammen med, legger hun til.

Vi gjør det vi selv ønsker

Også familieterapeut Egil Rise mener denne teorien har svært mye for seg.
– En ikke uvanlig problemstilling i parterapi, er at den ene eller andre parten for eksempel sier: «Jeg har jo gjort alt for henne/han, vasket bilen, betalt regninger, tatt hånd om barna. Og likevel er ikke det ikke godt nok!»

– Denne personen har kanskje tjenester som sitt primære kjærlighetsspråk, og har brukt dette språket for å gi kjærlighet. Problemet er at vi gjør det vi selv ønsker at den andre skal gjøre mot oss. Men svært ofte har ikke den andre det samme kjærlighetsspråket, sier Rise.

I parterapi kommer det ofte frem at vi ikke vet hva den andre blir glad for.
– Det er derfor det er så viktig å snakke sammen for å finne ut hva som rent faktisk vil få den andre til å føle seg elsket, sier Rise til VG.

Kom med ønsker

For å hjelpe partneren til å gi deg den typen kjærlighet du trenger, kan du komme med ønsker.

– Hvis dere har noe vanskelig å snakke om, kan man heller ikke løse dette ved å gi blomster eller bruke andre kjærlighetsspråk for å få problemet og de vanskelige følelsene til å gå over. Man må snakke sammen. Men hvis man generelt greier å formidle kjærlighet på en slik måte at partneren oppfatter det, vil stemningen i paret generelt blir bedre, og man blir bedre rustet til å takle konflikter, sier han.