Illustrasjonsfoto: Pixabay/Free-Photos
Del saken

«Happy wife, happy life» er et utbredt uttrykk blant gifte menn. Men visste du at det faktisk er noe i det?

Ifølge psykologene John og Julie Gottman, som anses for å være blant verdens ledende forskere på samliv, så er det at mannen gjør kona fornøyd en svært god investering i parforholdet. I sin forskning har Gottman-paret funnet frem til syv punkter som kan forbedre ditt ekteskap. Punkt fire handler om nettopp dette, «å akseptere innflytelse fra partneren din». Dette omtales i Nettavisen. 

– En ektemanns evner til å akseptere konas innflytelse (og ikke motsatt) er avgjørende fordi forskning viser at kvinner allerede har god øving i å akseptere innflytelse fra menn, konstaterer forskerparet.

Les også: Det er sunt for helsa å være i et trygt parforhold

Kvinnelig lykke

I en studie fra 2014 finner man ytterligere støtte til dette uttrykket. Sosiologiprofessor Deborah Carr og professor Vicki A. Freedman studerte dagbokinnlegg fra 18 000 gifte personer, som hadde notert ned hvor tilfredse de var i sine ekteskap, på en skala fra en til fire, hver gang de skrev et innlegg. 

Det fremgikk av denne studien at det i stor grad var kvinnens tilfredshet i ekteskapet som var avgjørende for hvorvidt paret var lykkelige totalt sett.

Egne interesser og relasjoner

Selv om menn har mye å tjene på å gi etter for konas vilje på en del punkter, sier familieterapeut Thomas Winther til Nettavisen at menn bør bli flinkere til å holde på egne interesser og relasjoner når de går inn i et parforhold. Mange menn dropper nemlig både kompiser og hobbyer når de får seg dame. Det mest problematiske med det at det kan bli svært ensomt og vanskelig om forholdet skulle ta slutt.