Foto: Frank May / NTB scanpix
Del saken

En psykolog mener at single mennesker «lever lykkelig i alle sine dager». 

Forskning viser at det kan være bedre for helsen å være singel, sammenlignet med å leve i et parforhold. Det kan det være mange grunner til, ifølge nettstedet popsugar. Psykolog Bella DePaulo ved University of California i Santa Barbara har også i en TEDx talk uttalt at single mennesker «lever lykkelig i alle sine dager». 

En av grunnene til dette kan være at single mennesker sover bedre. Årsaken til dette er enkel; de single sover gjerne alene. Da slipper man forstyrrelser gjennom natten. Du har høyere søvnkvalitet, noe som betaler seg i form av bedre helse. 

Les også: Skilsmissebarn med skjev samværsfordeling har dårligere helse

Trener mer 

En annen grunn er at single oftest trener mer og veier mindre. Er du singel har du bare deg selv og dine egne ønsker og behov å ta hensyn til. Du har mer tid å vie til å gå på treningssenter, eller å ta en løpetur i skogen. Man har mer tid til trening, og dermed bedre helse. 

Selvstendighet

Videre viser forskningen at single også er mer selvstendige og har bedre psykisk og emosjonell helse enn de som lever i forhold. Som singel er man avhengig av å klare seg selv. Om det er noe man ikke klarer på første forsøk, må man gjerne finne ut av det på egen hånd. Man slipper å forholde seg til en annens livsvalg og oppførsel, og man kan ta beslutninger utifra hva man mener er best for en selv. 

– For meg vil fysisk helse alltid ha en sammenheng med psykisk helse – mentalt og emosjonelt. Tilgang på og aksept av egne følelser, tillatelse til å tenke egne tanker, være seg selv, og føle selvstendighet samtidig med tilhørighet. Dette vil alltid gi god grobunn for fysisk helse. Det viser i hvert fall den nye celleforskningen, sier Mariann Marthinussen, som er terapeut, coach og underviser i transpersonlig psykologi, til KK. 

Hun understreker imidlertid at hun selv ikke har erfaring som tilsier at single har bedre helse enn de i parforhold.