Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Del saken

Forskere har kommet frem til at du lever lenger dersom du ser lyst på livet. 

Forskere har gått gjennom data fra to store studier, en bestående av nesten 70 000 kvinner, og en annen av rundt 1500 menn. Alle har de fått spørsmål om hvordan de så på fremtiden, i tillegg til at ulike aspekter ved livsstilen, som kosthold, alkoholforbruk og røyking er blitt vurdert. Forskerne fant at optimister lever lenger enn sine pessimistiske medmennesker. Dette melder BBC.

Les også: Menn som er i overkant opptatt av trening og muskler har oftere psykiske problemer

Høyere levealder

Studiene viser at mennesker som ser lyst på livet i gjennomsnitt lever 11 til 15 prosent lenger enn pessimistene, og har større sjanse for å leve til de er fylt 85 år. Dette gjaldt i størst grad for kvinnene.

– Sunnere vaner og færre depresjoner forklarer bare deler av disse funnene, sier Lewina Lee, som er professor i psykiatri ved Boston University School of Medicine, og har arbeidet med denne undersøkelsen.

Følelsesliv

Lee fremholder optimistene later til å være flinkere til å kontrollere følelsene sine, og å være mer robuste i møte i stress. Hun viser også til tidligere studier der det fremgår at optimistiske mennesker har tydeligere mål og god selvtillit. I tillegg har de vist seg å være bedre problemløsere. 

Forskerne bak studien oppfordre pessimister om å trene på å tenke positivt, og se for seg en fremtid der det meste faktisk går greit.