Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken

Debatten har gått lenge om en skal kutte ut fett eller karbohydrater hvis en vil være sunn.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Forskning.no skriver at lenge har kutt i fett vært det gode råd for for ernæring. Dette fordi fett øker risikoen for hjertesykdom, og har også mest kalorier per gram. Men på den andre siden er det de som mener det er mer effektivt å kutte ut karbohydrater, det er typisk mat som brød, ris, pasta og potet.

Les også: Vi spiser altfor mye hvitt mel – Det øker risikoen for sykdom

En undersøkelse fulgte spisevanene til svensker som studerte ernæring i 15 år. De igjen kan betegnes som trendsettere. Studien gikk fra 2002 til 2017. Da registrerte de en endring, det ble spist mer fett og mindre karbohydrater.

I 2002 utgjorde fettet 27 prosent og i 2017 hadde andelen økt til 38 prosent. Mens andelen karbohydrater sank fra 55 til 41 prosent.

Studentene går litt på tvers av svenske myndighetenes råd, inntaket av karbohydrater er lavere enn hva som er anbefalt, og fettinntaket ligger på grensen til det som anbefales. Selv om de spiser mer fett, har ikke det endret fettsyrene i blodet deres på en ugunstig måte. Studentene har fått økt vitamin D og folat. Og de har mer folat, jern og kalium enn gjennomsnittet i befolkningen samt fiberinntaket deres er relativt høyt.

Les også: Mat påvirker hjernen – disse matvarene skaper godt humør

Grønn brødsuppe med krutonger. Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Studentens lave inntak av karbohydrater, har blitt kompensert med et høyere inntak av næringsrike matvarer, som for eksempel nøtter. Men det er ikke bare studentene, men hele den svenske befolkningen har også endret kostholdet på lik måte, men studentene har den største endringen.

Man kan selv velge om en vil spise mer fett eller mer karbohydrater, og det uten dårlig samvittighet. Det ser ikke ut til at noen spesiell andel fett eller karbohydrater i kosten er best for folk flest. Eller at den samme maten virker likt på alle mennesker.