Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
Del saken

Graviditet og fødsel kan bidra til å forsinke aldringsprosessen i hjernen, ifølge ny forskning. 

Forskere har undersøkt hjernestrukturen til over 12 000 britiske kvinner på mellom 40 og 70 år. Det fremgår av resultatene at mødres hjerner ser ut til å være mindre utsatt for aldring enn barnløse kvinners. 

– Den positive effekten øker med antall barn, sier Ann-Marie G. de Lange, som er en av forskerne bak studien, til forskning.no. Hun er postdoktor ved Oxford University og Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

For kvinner som har født flere enn fire barn går effekten imidlertid litt ned igjen. Det kan også skyldes at utvalget med kvinner som har født flere enn fire barn er mindre, og at disse kvinnene tilhører andre særegne grupper. 

Les også: Aktivitet påvirker vår psykiske helse

Hormoner

Det finner sted en rekke biologiske og psykologiske forandringer hos mor ved graviditet og fødsel. Mye tyder på at både hormonelle endringer og endringer i immunsystemet er involvert i hjerneendringene som skjer under graviditeten og etter fødselen.

Det finnes noen studier som viser at det også kan forekomme endringer i hjernen til fedre.

– Men disse endringene er gjerne av en litt annen karakter, og ikke like sterke som de man ser hos kvinner som har født, forklarer de Lange.