Foto: Newscast/REX
Del saken

Du har kanskje hørt at kvinner som lever sammen, enten i en familie eller i et jentekollektiv, etter en tid begynner menstruere på samme tid?

Myten, som har sitt opphav i en eldre studie, er senere blitt avkreftet ved annen, nyere forskning.

I 1971 publiserte psykolog Martha McClintock fra Harvard University et forskningsarbeid med 135 kvinnelige studenter, som bodde sammen i en sovesal, der det ble konkludert at venninner som bor sammen nærmer seg hverandre i menstruasjonssyklus med flere dager.

Les også: Nå er det mensen som skal medføre klimaskam

Avkrefter myten

I nyere forskning har man imidlertid ikke lyktes i å komme til samme konklusjon. Det skriver Norsk Helseinformatikk.

Dette gjelder blant annet en stor studie fra Kina, der man ikke fant noen synkronisering. I denne studien observerte man utviklingen hos kvinnelige studenter, som bodde på samme rom i grupper på fire til åtte kvinner. 

Denne studien er den største som noensinne er gjort på temaet, og forskerne slo fast at synkronisering ikke forekommer blant kvinner som lever sammen i et år eller mer i større grad enn det forekommer ved en tilfeldighet. 

Studerte lesbiske kvinner

En annen studie av 29 lesbiske par fant heller ingen slik synkronisering mellom de studerte kvinnene. 

I denne studien undersøkte man synkronitet i forbindelse med menstruasjon, i et utvalg bestående av 29 samboende lesbiske par, i alderen 22 til 48 år. Alle kvinnene rapporterte om daglig intimt samvær med sine partnere, og ingen hadde hatt intimt samvær med menn da studien ble utført.