Du har kanskje hørt at kvinner som lever sammen, enten i en familie eller i et jentekollektiv, etter en tid begynner menstruere på samme tid?
Myten, som har sitt opphav i en eldre studie, er senere blitt avkreftet ved annen, nyere forskning.
I 1971 publiserte psykolog Martha McClintock fra Harvard University et forskningsarbeid med 135 kvinnelige studenter, som bodde sammen i en sovesal, der det ble konkludert at venninner som bor sammen nærmer seg hverandre i menstruasjonssyklus med flere dager.
Les også: Nå er det mensen som skal medføre klimaskam
Avkrefter myten
I nyere forskning har man imidlertid ikke lyktes i å komme til samme konklusjon. Det skriver Norsk Helseinformatikk.
Dette gjelder blant annet en stor studie fra Kina, der man ikke fant noen synkronisering. I denne studien observerte man utviklingen hos kvinnelige studenter, som bodde på samme rom i grupper på fire til åtte kvinner.
Denne studien er den største som noensinne er gjort på temaet, og forskerne slo fast at synkronisering ikke forekommer blant kvinner som lever sammen i et år eller mer i større grad enn det forekommer ved en tilfeldighet.
Studerte lesbiske kvinner
En annen studie av 29 lesbiske par fant heller ingen slik synkronisering mellom de studerte kvinnene.
I denne studien undersøkte man synkronitet i forbindelse med menstruasjon, i et utvalg bestående av 29 samboende lesbiske par, i alderen 22 til 48 år. Alle kvinnene rapporterte om daglig intimt samvær med sine partnere, og ingen hadde hatt intimt samvær med menn da studien ble utført.