Forskere kan nå lage embryoer som er hybrid av sau og menneske. Illustrasjonsbilde. Pixabay. Foto: DarkoStojanovic
Del saken

Forskere lyktes i 2018 med å produsere embryoer som var hybrider av sau og menneske. Tanken er at slike embryoer i fremtiden kan brukes til å utvikle nye muligheter for organdonasjoner, ved å bruke kroppsdeler som er dyrket frem inne i unaturlige, kunstig fremstilte dyr.

I februar 2018 ble de første slike embryoer skapt, ved å introdusere menneskelige stamceller inn i embryoer fra sau. Resultatet er en hybrid som er mer enn 99,9 % sau, men også litt menneske, skriver Science Alert.

Til tross for at andelen menneske i embryoene var svært lav, har slik forskning skapt diskusjon og kontroverser. Tidligere har forskere lykkes med å fremstille embryoer som var en hybrid av gris og menneske.

Biologen Hiro Nakauchi fra Stanford University sa til National Geographic:

– Det menneskelige innslaget er minimalt. Det handler ikke om griser med menneskelig ansikt eller hjerne.

Allikevel frykter enkelte forskere at organtransplantasjoner av denne typen kan medføre risiko for immunsystemet, på grunn av ukjente typer virus, men mest sannsynlig vil immunsystemet bare avvise de fremmede elementene. Men i forsøk har man ved hjelp av genetisk manipulasjon lykkes med å utvikle smågriser som ikke har disse virusene.

Helsemyndighetene i USA støtter foreløpig ikke slik forskning økonomisk, men vurderer å endre sin politikk.

Her en liten film som forklarer nærmere: