Søvnapné er en lidelse der man ikke har tilstrekkelig luftpassasje mellom nesen og munnen. Det oppstår pustestopp som kan vare i mer enn ti sekunder. Enkelte kan få slike pustestopp opptil 500 ganger hver natt. Lidelsen medfører høylytt snorking, kan føre til søvnmangel slik at man er trøtt og uopplagt på dagtid, og påvirke livskvaliteten. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Del saken

Lider du av søvnapné? Du kan ha svaret på tunga. Amerikanske forskere knytter nå lidelsen til mengden av fett i tunga.

Hos pasienter med søvnapné som har gått ned i vekt, er det reduksjonen av mengden fett i tunga som knyttes til en bedret situasjon. Overvektige pasienter har som regel større tunge og tunge med høyere fettinnhold enn andre.

Men også personer som ikke er overvektig, men som har tunge med høyere fettinnhold, kan være i risikogruppen, påpeker forskerne, som nå forsøker å finne ut hvilke lavfettdietter som kan være best egnet til å redusere tungefett.

– Man snakker, spiser og puster med tunga, så spørsmålet er hvorfor fett forekommer der, sier undersøkelsens forfatter Richard Schwab ved University of Pennsylvanias Perelman School of Medicine i Philadelphia til BBC.

– Det er uklart hvorfor – det kan være genetisk eller miljøbestemt – men jo mindre fett det er i tunga, desto mindre er sannsynligheten for at tunga kollapser mens man sover, sier Schwab.

Vekttap

Forskerne har undersøkt 67 personer som har søvnapné, som var overvektig og som slanket bort 10 prosent av kroppsvekten. Symptomene ble bedret med 30 prosent. Skanning av pasientgruppens øvre luftveisstruktur gjorde forskerne i stand til å finne ut hvilke endringer som sto bak bedringen.

Vekttapet førte også til reduksjon i størrelsen på kjevemuskulaturen som kontrollerer tygging, og musklene på begge sider av luftrøret. Dette bidro også til bedringen.

Studien er publisert i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Kan være alvorlig

Lidelsen medfører høylytt snorking, støyende pusting og ufrivillige bevegelser mens man sover. Søvnapné kan også føre til mangel på søvn og påvirke livskvaliteten. Overvektige eller folk med stor hals og store mandelkjertler har større risiko for å lide av søvnapné.

Folk som lider av søvnapné, får ikke tilstrekkelig luftpassasje mellom nesen og munnen. Det oppstår pustestopp som kan vare i mer enn ti sekunder. Enkelte kan få pustestopp opptil 500 ganger hver natt. Tilstanden anses som alvorlig hvis pustestoppene varer i mer enn ti sekunder og man har mer enn ti pustestopp i timen.

Pustestoppene fører til redusert oksygeninnhold i blodet, høyt blodtrykk og store belastninger på hjertet. Høyt blodtrykk kan også øke risikoen for hjerneblødning.