Den rike og berømte TV-personligheten Oprah Winfrey ble født tidlig på året. Foto: AP Photo/Themba Hadebe
Del saken

Barn født januar og februar har større sannsynlighet enn andre for å bli fremgangsrike.

Ifølge en studie publisert i Journal of Social Sciences har barn som blir født i årets to første måneder større sannsynlighet for å bli fremgangsrike, sammenlignet med de som blir født i senere måneder av året. Det dreier seg både om akademiske, såvel som sportslige prestasjoner.

Etter å ha tatt en nærmere kikk på 100 kjendiser med «ulik livsstil», inklusive politikere, entreprenører, artister, skuespillere, idrettsutøvere, forskere og forfattere, fant forskerne at en uforholdsmessig del av de fremgangsrike, rike og berømte individene hadde fødselsdag i januar og februar.

Prestisjeyrker

Januarbarn er overrepresentert i høystatusyrker, som for eksempel blant leger. Forskerne har dessuten funnet at man har en spesielt høy sannsynlighet for å bli berømt om man er født mellom 20. januar og 18. februar.

Mange av verdens mest kjente mennesker er født i vannmannen. Oprah Winfrey, Ellen DeGeneres, Cristiano Ronaldo, Jennifer Aniston, Bob Marley, Michael Jordan, Abraham Lincoln, Ashton Kutcher og Wolfgang Amadeus Mozart ble alle født mellom 20. januar og 18. februar.

Også svenske Statistiska centralbyrån (SCB) har konstatert at barn som er født tidlig på året blir mer vellykkede som voksne.

– Vi har i en rekke områder sett at de som er født tidlig på året forholdsvis er litt mer fremgangsrike. Det skal naturligvis understrekes at forskjellene i de fleste tilfeller er små, skriver SCB.