Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.com
Del saken

Britiske forskere har undersøkt når i hvilken alder vi mennesker definerer oss som lykkeligst – og svaret overrasker! 

«Jeg har aldri følt meg så bra» er en setning som har vært klistret på magasinforsider siden tidenes morgen, gjerne når kjendiser feirer runde tall. Men er det sant eller er det en myte at alderen bringer mer lykke og tilfredshet med seg?  

Det har britiske forskere forsøkt å finne svar på: I hvilken alder er vi egentlig på vårt lykkeligste? 

Voksenlivet 

Overgangen til voksenlivet er ingen dans på roser, noe som gjenspeiler seg i forskningen. Faktisk viser studiene at denne perioden i livet går hardt utover lykken. 

Dersom vi klipper vekk voksenlivet, ville vi vært på vårt lykkeligste hele tiden. Resultatene viser nemlig at lykkefølelsen er høyest før fylte 16- og etter fylte 70 år. 

«Jeg har aldri følt meg så bra» er likevel ingen bommert, statistikken viser nemlig en oppadstigende kurve fra 50-årsalderen, men toppen er altså ikke nådd før vi fyller 70. 

Kan sammenlignes 

Ingrid Blessom, psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, forklarer til KK.no at 16-åringer og 70-åringer har noe til felles. 

Mens lykkefølelsen hos ungdommen er en blanding av ny erfart frihet og lite ansvar, kan 70-åringene legge stress, krav og familieforpliktelser bak seg. 

– På mange måter kan 16-åringen og 70-åringens liv sammenlignes. Sammenlignet med andre aldersgrupper er de på et sted i livet som kjennetegnes av høy grad av frihet, samtidig som de har få forpliktelser, sier Blessom.

Undersøkelsen 

Studien ble gjennomført av det nasjonale statistikkontoret Office for National Statistics i løpet av en syvårsperiode, og mer enn en million briter har deltatt i undersøkelsene.   

Spørsmålene deltakerne har måtte bryne seg på omhandlet selvfølelse, angst og bekymringer.