Arbeidere jobber med en vei ved Tsjernobyl-kraftverket, som ble rammet av en stor ulykke i 1986 Foto: EPA / NTB scanpix
Del saken

Britiske forskere har hjulpet til med å produsere en strålingsfri vodka fra kornavlinger nær Tsjernoby-kraftverket, som eksploderte i 1986.

Forskerne ved University of Portsmouth fant noe radioaktiv stråling i avlingene som vodkaen er basert på. Likevel forsikrer de at vodkaen, som har fått navnet ATOMIK, etter destillasjonsprosessen ikke inneholder høyere strålingsverdier enn andre vodkaer.

– Jeg tror dette er den viktigste flasken sprit i verden fordi den kan bidra til økonomisk gjenreisning for lokalsamfunnene som bor i og rundt de forlatte områdene, sier professor Jim Smith.

Smith, som har forsket på forurensning knyttet til Tsjernobyl-katastrofen i nesten 30 år, har samarbeidet med kolleger i Ukraina om vodkaproduksjonen.

Forskerne sier at de vil opprette et firma som skal kalles The Chernobyl Spirit Company, og at målet er å starte produksjon i liten skala neste år.

350.000 mennesker ble evakuert fra området rundt atomkraftverket etter ulykken, som ifølge forskere først vil være strålingsfritt om 24.000 år.

Xstra-tips:

Hvis du tør smake på den nye vodkaen, kan du jo prøve å lage denne drinken som vi gir nytt navn.

Tsjernobyl Mule

4,5 cl Tsjernobyl Vodka
0,5 cl limejuice
12 cl ginger beer

Ha ingrediensene i et longdrinkglass fylt med is, rør rundt og pynt med en skive eller båt med lime.

Shutterstock

Oppskriften er den offisielle fra International Bartenders Association (IBA). For at drinken skal bli mest mulig autentisk, skal det brukes kobberkrus, men de fleste anvender heller et vanlig longdrinkglass. Originalen bruker også ginger beer, mens det i dag er mest vanlig å bruke ginger ale, altså det vi vanligvis kaller ingefærøl.