Jessica Alba har tjent gode penger på utseende sitt. Foto: Camilla Morandi/REX
Del saken

De som ser bra ut er lykkeligere, tjener bedre og får til og med lavere rente. Men de vakre står ikke i kø for å snakke om fordelene sine, skriver Aftenposten.

Aftenposten ramser opp en rekke fordeler som et godt utseende gir deg, uten at kildene til forskningen oppgis. Noen eksempler:

  • Ser du bra ut, blir du også ansett for å være mer sosial, utadvendt, populær, lykkelig og seksuell. Ikke nok med det, de med godt utseende er faktisk både lykkeligere og sosialt dyktigere. Det siste skyldes at forventningene blir en selvoppfyllende profeti.
  • Går du på date, er utseendet den viktigste faktoren for om man føler romantisk tiltrekning. Hva du sier og kvaliteten på samtalen spiller mindre rolle.
  • Er du blant den tredjedelen som ser best ut, tjener du i snitt 5 prosent mer enn gjennomsnittet. Er du blant de 15 prosentene som ser dårligst ut, tjener du 10 prosent mindre enn gjennomsnittet.
  • Til og med når du skal søke lån i banken, er det lettere å få ja hvis du ser bra ut. Ifølge amerikanske studier får de peneste i snitt også lavere rente.

Aftenposten har snakket med en rekke pene mennesker, alt fra modeller som Vendela Kirsebom til Ex On The Beach deltagere som Daniel Aakre Pedersen.

Vendela Kirsebom.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Daniel Aakre Pedersen inr. 3 fra høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tidligere i år var det en person som fokuserte på høyde, og hvor urettferdig det var at høye menn har bedre draget på damene. Stadig flere grupper defineres som undertrykte, som f.eks. kvinner, muslimer, mørkhudete, alle som ikke er heterofile osv. Dette å identifisere mennesker ut fra gruppetilhøret, i stedet for å se på mennesker som individer, er et typisk kjennetegn ved det vi kaller identitetspolitikken.

Felles for de fleste aktivistene for de ulike gruppene er at man ønsker kvotering, positiv diskriminering etc. for å utjevne ulikheter mellom grupper.

Les også: Nei, lave menn er ikke ofre

Så da er det vel ikke lenge før noen vil argumentere for at pene mennesker må betale mer skatt, og at mindre pene mennesker må kvoteres inn i ulike yrker.

Men hvem skal definere hvem som er pene? Skal vi opprette et utseendeombud?