FOTO: SCANPIX
Del saken

En forsker ved universitetet i Oxford mener at ubehaget forbundet med å stå opp og jobbe før klokken 10:00, kan være en form for tortur.

Døgnrytmen er en biologisk syklus som dikterer hvordan kroppen fungerer. Den regulerer vår tidsforståelse, hjernefunksjon, hormonproduksjon og energi. Ifølge forskeren Dr. Paul Kelley kan det være slik at den biologiske døgnrytmen ikke er justerbar, slik noen tror. Dette rapporterer Healthy Food House.

– Vi kan ikke endre vår 24-timers døgnrytme. Du kan ikke lære å stå opp på et visst tidspunkt. Leveren din og hjertet ditt har forskjellige mønstre og du spør dem om å flytte på to eller tre timer, sier forskeren Dr. Kelley.

Tidlig på 1900-tallet ble 8-timers arbeidsuke introdusert, og på den tiden var det ingen som tok den biologiske døgnrytmen med i betraktningen.

– Det er svært skadelig for kroppens systemer, fordi du påvirker fysiske, emosjonelle og prestasjonsmessige systemer i kroppen. Ansatte bør starte klokken 10. Du går ikke tilbake til start (klokken 9) før 55. Ansatte har vanligvis søvnmangel. Vi har et søvnberøvet samfunn. Dette er en internasjonal utfordring. Alle lider, og det er de ikke nødt til, sier Dr. Kelley.

Søvnige tenåringer

Ifølge Dr. Kelley og andre nevroforskere begynner søvnmangel begynner i tenårene, fordi tenåringer er predisponerte til å sovne rundt midnatt. De er ikke virkelig våkne før klokken 10 om morgenen. Da de oftest begynner tidligere på skolen, taper tenåringer 10 timer søvn i uken, ifølge forskeren.

I tillegg pleier tenåringer å være lenger våkne om kvelden i helgene, og har vanskelig for å tilpasse seg det å legge seg og stå opp tidlig i hverdagen. 

En britisk skole har testet Dr. Kelleys teori om at man burde begynne på skolen klokken 10, og dette resulterte angivelig i en forbedring i karakterer, såvel som i oppmøte og generell produktivitet.