Fornorsket moussaka. Foto: EM
Del saken

Som ung gutt var min drøm å bli jagerflyger. Jeg kom gjennom alle opptaksprøvene, men røk ut helt i slutten av flyperioden på Værnes. Et knusende nederlag.

For å samle tankene pakket jeg noen filosofibøker i en sekk, og dro alene til Hellas. Jeg ble der tre måneder. Og jeg oppdaget moussaka.

Når jeg kom hjem ville jeg lage retten selv, men det var på denne tiden ikke alltid lett å finne auberginer og lammekjøtt. Da ble en billig studentvariant løsningen, «fornorsket» med poteter og kjøttdeig. Enkelt, absolutt ikke autentisk, men veldig godt!

Du trenger:
400 gram karbonadedeig/lammekjøttdeig
2 løk, finhakket
2 fedd hvitløk
3 stangselleri, 3 mm skiver
4 poteter skåret i skiver, ca 3 mm
1 boks tomater
2 dl rødvin
En halv terning kjøttbuljong, rørt ut i en kopp med vann
1 ss oregano
1 ss Worcestersaus
Olje
Smør
Salt og pepper
Og selvsagt: Kanel, ca. 1 toppet teskje

Fremgangsmåte:
Stek karbonadedeig. Rykende varm panne, krydre godt med salt og pepper. Ikke hakk opp karbonadedeigen før den er brunet på begge sider.

Når kjøttet er brunet og hakket tilsetter du løk, en klatt smør og skrur ned temperaturen. Når løken er myk tilsetter du rødvin, hvitløk, tomat på boks og selleristang. Tilsett buljong, Worcestersaus, oregano og kanel, la det putre.

Foto: EM

 

Så skjærer du potetene i skiver, jeg foretrekker poteter som ikke trengs å skrelles (for å spare tid). Amadine eller nypoteter. Skyll poteteskivene godt i vann for å få vekk stivelse, da skal de visstnok koke raskere. Så lar du potetskivene ligge i saltet vann noen minutter.

Smør en form med olje. Smak til kjøttsausen med salt, pepper og kanel, du skal merke kanelsmaken uten at den tar overhånd. Så monterer du lagvis, først poteter, nykvernet pepper, så kjøttsaus, gjenta tre ganger. Avslutt med en raus mengde reven ost. Ekte moussaka har en topping som inneholder egg, men det bruker ikke vi på grunn av allergier. Jeg vil komme med oppskrift på en mer autentisk moussaka ved en senere anledning.

Så er det bare å sette forma inn i ovnen, forvarmet til 190 grader varmluft. Dekk med aluminiumsfolie den første halvtimen, så blir ikke osten for brent. Når potetene er myke kan du fjerne folien. Retten er ferdig når osten er boblende og deilig. Alt i alt trenger den ca 45 minutter i ovnen.

Ferdig! Foto: EM

Servering:
Det perfekte tilbehøret er en god, gresk salat, som består av paprika, rødløk, oliven, fetaost, agurk, tomat, oregano og en god olivenolje, med noen dråper sitron. Men alle former for salat fungerer bra.

Dette er hverdagsmat, jeg har ikke noe spesifikt vintips. Et glass Farris blir aldri feil!

God apetitt!