TRONDHEIM, 20070129: Forfatteren Klaus Hagerup deltok mandag på leseprøvene til sin musikal "Markus og Julie" som har urpremiere på Trøndelag Teater 29. mars. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
Del saken

Forfatter Klaus Hagerup er død, 72 år gammel, opplyser Aschehoug forlag. Han gikk bort etter lengre tids sykdom.

– Norge har mistet en av sine aller mest folkekjære forfattere. Bøkene for barn og ungdom er like mye lest av voksne mennesker som av unge, noe som i stor grad skyldes Hagerups egenartede blanding av sprudlende fabulering og dypt alvor, sier Mads Nygaard, forlegger i Aschehoug.

Hagerup debuterte som forfatter med diktsamlingen «Slik tenker jeg på dere» i 1969. Han skrev skuespill og hørespill i mange år, og i 1988 kom biografien «Alt er så nær meg» om moren Inger Hagerup.

Den første av Hagerups populære barne- og ungdomsbøker – «Landet der tiden var borte», ble utgitt i 1989. Tusenvis av barn er blitt kjent med Markus Simonsen gjennom en rekke bøker.

Klaus Hagerup skrev dessuten fire voksenromaner og har mottatt flere litterære priser for bøkene sine, som også er populære i utlandet. Han ble tildelt Brages Hederspris i november 2018.

Hagerup var forfatter, dramatiker, regissør, oversetter og utdannet skuespiller, og har arbeidet ved Den Nationale Scene og ved Nationaltheatret. Han var dessuten med på opprettelsen av Hålogaland Teater.

[email protected]