Tonje Brenna. AF PHOTO / PPOL / Fredrik Varfjell
Del saken

Jeg viser til Aftenposten og NRK sine artikler om retusjering av barnehagefoto.

Hva feiler det de foreldrene som reagerer på at fotografer spør/tilbyr å retusjere vekk en klyse med snørr? Det er et tilbud. Kryss nei om du vil ha barnet på veggen med snørr og kviser med matrestene hengende fra munnviken. Det er ikke verre enn det.

Retusjeringen i skisporten er upåklagelig. Foto: Rune Chr. Tollefsen

Aftenposten og NRK lager store oppslag av Tonje Brennas sak på FB der hun går kraftig ut mot et brev hun har fått hjem fra barnehagen. Undertegnende reagerer på hysteriet dette medfører. Og ber om at både barnehagen og Ullensaker kommune vurderer saken på nytt.

Tonje Brenna skriver på Facebook:

«Skal vi virkelig uttrykke overfor de aller yngste ungene våre at utseendet deres må fikses på når vi tar bilder av dem? Ærlig talt, hva er det for noe!?».

Tonje Brenna, helt ærlig: sammenligner du det å tørke snørr fra podens rennende nese med kroppshysteri? Det å fjerne matrester fra frokosten som får det til å se ut som om barnet ikke har pusset tennene på 4 år skal henge på veggen? Vel, det får være ditt valg.

Jeg har fotografert noen barn etterhvert og det er ikke til å unngå at foreldrene pynter opp barna før de stilles opp framfor kamera. De ønsker at de skal se penest mulig ut. Det er forståelig. Det er minner å se tilbake på. Derfor er det – i alle fall for de fleste – ønskelig at man retusjerer vekk en snørrklatt som har kommet på avveie og ligger og duver på podens kinn. Eller når snørret renner i strie baner og poden er i gang med å slikke i seg godsakene. Det er ikke det de fleste av foreldrene ønsker å ha på veggen. Men som den ryddige fotografen det her gjelder så tilbyr vedkommende foreldre å velge.

Og at barnehagen og kommunen her går til så drastiske skritt som å si opp en fult akseptabel avtale er på randen til hysteri. Ja det er så til de grader overtramp at det mangler sidestykke. «Skjønnhetsregulering og retusjering er holdninger i tiden», sier Hilde Kværner, styrer i Jessheim barnehage.

Vel:  om du kaller det å tørke snørret av poden for skjønnhetsmaling, så har du virkelig mistet kontakt med bakken. For det er faktisk akkurat det samme. Bare det at fotografen gjør det i istedenfor en barnehagetante som løper rundt med pussekluten og 25 tannkoster.

Fra Ullensaker kommune sin FB side «Tar avstand fra retusjering av barnehagefoto»:

«Ullensakers kommunale barnehager har i disse dager tatt portrettfoto av barn i de kommunale barnehagene. Bestillingsskjema som foreldre og foresatte har fått har gitt mulighet for å retusjere sår/kviser på portrettbildene.

Ullensaker kommune har dessverre ikke kvalitetssikret skjema fra fotografen. Det er vi lei oss for. Dette er ikke en type holdninger Ullensakers kommunale barnehager stiller seg bak», sier Yngve Rønning, kommunaldirektør skole og barnehage i Ullensaker kommune.

«Ullensaker sier nå opp avtalen med fotografen og vil se på hele ordningen med barnehage- og skolefoto i Ullensaker».
Jeg vil ønske Ullensaker kommune lykke til videre med å finne fotografer som villig vil påta seg oppdrag for kommunen. Saken har havnet i et diskusjonsforum for fotografer på FB. Og dere står som forventet ikke spesielt høyt i kurs. Dette er hysteri fra en politisk engasjert mamma som ikke har bedre ting å foreta seg. Kryss nei og gå videre…