Fotomontasje: Juice/REX / Mood Board/REX
Del saken

Hvis vekten øker med alderen, så er det ikke forbrenningen, den holder seg stabil fra tenårene frem til 60 årene. 

Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix

Tidligere har det vært vanlig å tro at kroppen forbrenner færre kalorier med alderen. Men i en ny studie har forskere målt energiforbruket til 6400 menn og kvinner i 29 land. Alderen var fra 8 dager til 95 år. Studien viste at forbrenningen endret seg mellom ulike faser av livet, men at de var lite endringer i midten av livet. 

– Tallene er entydige. Vi kan ikke skylde på forbrenningen. Når vi går opp i vekt i 30- og 40-årene, har det andre årsaker. Vi gjør for eksempel endringer i livet når vi stifter familie, og noen av oss spiser også mer mat, seier Anine Christine Medin til Forskning

Kvinne trener i treningsstudio – øvelse squat puls.
Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
NB! MODELLKLARERT

Medin er førsteamanuensis på Institutt for ernæring og folkehelse ved Universitetet i Agder, og medforfatterne av den vitenskapelige artikkelen som vart publisert i tidsskriftet Science i august.

Les også: Periodisk faste er en av verdens mest populære dietter

– Dette er en unik studie. Det er første gang det har vært samlet så mange data, og der vi kan følge det totale energiforbruket gjennom hele livsløpet fra en er nyfødt til en er 95 år, sier hun.

De fant ut at forbrenninga har fire ulike faser gjennom livet. Barn har lik forbrenning som en voksen, så øker den til en blir femten, så minker den tyveårsalderen. 

Les også: Forskere knytter søvnapné til tungefett

– Vi trodde at ungdom som vokser skulle ha en høyere forbrenning, men det stemmer ikke, sier Medin.

Forbrenninga er på det same nivået fra 20-årene til en blir 60 år gammel. Da skjer det en gradvis reduksjon, en 90-åring har en 26 prosent lavere forbrenning enn de som er i midten av livet. 

– Det er en etablert sannhet at bilringene begynner å feste seg når vi blir 30-40 år gamle. Men vi kan ikke bruke forbrenningen som unnskyldning før vi runder 60, sier Medin.