Pa amb oli, ristet brød med tomat, olivenolje og flaksalt. Foto: EM
Del saken

Noen ganger har man ikke så mye tid. Andre ganger gidder man ikke lage mat. Da er det greit å ha noen enkle retter man kan slenge sammen relativt kjapt. Men det kan allikevel smake godt!

Pa amb oli betyr rett og slett brød med olje, og er en spansk klassiker som er særlig populær på Mallorca og de andre øyene i Balearene.

Du trenger:
8 skiver grovt brød (noen foretrekker lyst brød)
4-5 modne, store tomater
Exstra virgin olivenolje
1 fedd hvitløk
Flaksalt, f.eks. Maldon-salt eller Fleur de sel

Fremgangsmåte:
Fjern skinnet på tomatene ved å kutte et kryss på toppen og legge de i kokende vann i et par minutter. Deretter skyller du med kaldt vann. Nå kan du enkelt fjerne skinnet ved hjelp av en liten kniv. Hakk tomatene i små biter, husk å fjerne stilkfestene. Ha tomatene i en bolle.

Rist brødet i 4-5 minutter i ovnen, ca 4-5 minutter. Ta ut brødet når det har fått farge, del et hvitløksfedd i to og gni snittflaten inn det ristede brødet.

Servering:
Her er det litt varierende praksis. På fastlandet er det vanlig å ta olje på brødet, deretter tomat. På øyene gjør man det i motsatt retning. Et kompromiss er å helle raust med olivenolje direkte i bollen med de kuttede tomatene, for å å blande godt sammen.

Deretter har man et par gode spiseskjeer med tomat/oljeblandingen på brødet, og strør Maldon-salt over. Ferdig!
Man kan lage en enda enklere variant ved å bruke tomater i skiver, uten å skrelle. Men det tar så kort tid og øker smaksopplevelsen såpass mye at jeg alltid skreller og hakker tomatene.

Selvsagt kan man tilsette god spekeskinke, basilikum eller andre ting, men det er strengt tatt ikke nødvendig. Denne gangen hadde vi noe basilikum stående, så vi brukte det.

God apetitt!