Illustrasjonsbilde: AFP PHOTO / Alexia FODERE
Del saken

Hvor forsvant mannen i vårt samfunn. Han som slår seg på brystet og skriker.

Han som tøff forfekter det å ta en tur på puben og komme påseilet hjem. Klasker kjerringen på ræven og sier: – Så var det din tur tøtto mi.

Nå skal de ikke sies at det å være mann er ensbefattende med en seidel øl i neven og et hårete bryst. Det er langt fra det jeg mener.

Men dagens menn løper rundt i skjørtekantene på kjerringen og ber om lov til å ta seg en tur i skauen, på puben eller ut på fisketur med gutta. Og skulle de,
Gud forby, foreslå en helgetur på danskebåten? Da står ekteskapet og dirrer i de vaklevorne grunnvollene de er bygget på.

Men like fullt hamrer kvinnene frem med sitt mantra. Og mannen bøyer pliktskyldig hode og tar nok et nakkeskudd for sin manndom.

Iført forkle og barnevogn med snørrungen på slep. Med en pakke bleier under vognen og en klyse med våtservietter i lommen går han på tur med knekt manndom og svunne drømmer om en viril ungdomstid han en gang hadde.
Det livet han en gang så for seg med sin kjære er for lengst fortapt i bleievask og våkne nattetimer.

Nei mannfolk: Mann dere opp, ta frem steikespaden og gi kjerringen en klask på ræven. Nå skal det bli andre boller.

Sprett opp av sengen før uværet våkner. Ut på kjøkkenet og fikse i stand en god frokost av den sorten du vet hun liker. Ristet toast, med utsøkte oster, ny trukket kaffe. Lag i stand en frokost hun sent vil glemme.

Pynt med en rose lagt på tvers over fatet. Be hun ut på en fancy fin restaurant der hun får føle seg som en dame. Hummer, stearinlys og en utsøkt vin. Krydre gjerne med innslag av østers og en forrett med russisk kaviar. Avslutt dagen med taxi hjem der du åpner døren og går selv rundt bilen for å sette deg inn. La hun føle seg verdsatt og verdifull. Men vis det på en måte som sier Mann.

Da først kan du sette deg på puben med god samvittighet, ta turen i skauen eller en helgetur med gutta.

For kjerringen hjemme, hun vet du er en MANN.