Illustrasjonsbilde. (Foto av Joe Raedle/Getty Images)
Del saken

Bruker du Tinder for å skaffe deg tilfeldig sex eller langvarige forhold? Det kan hende du har valgt feil strategi.

Norske forskere har undersøkt saken, og konkluderer med at dating-apper som Tinder stort sett er bortkastet tid. Resultatene av undersøkelsen «Hook, Line and Sinker: Do Tinder Matches and Meet Ups Lead to One-Night Stands?» er presentert i Evolutionary Psychological Science.

De har gjennomført en undersøkelse blant 269 studenter (62 % kvinner), og fant at man trenger et svært stort antall såkalte «matcher» for å oppnå et relativt lavt antall møter. Disse få datene fører igjen til svært lav måloppnåelse, både når det gjelder tilfeldig sex og langvarige forhold.

Bare 20 prosent av Tinder-brukerne hadde hatt tilfeldig sex, og for en majoritet gjaldt dette kun en ekstra partner. 80 prosent kaster altså bort tiden sin fullstendig.

Og de som lykkes på Tinder, ville i stor grad klart seg uten slike hjelpemidler, så kanskje de også kaster bort tiden?

Bare syv personer av de 269 hadde utelukkende oppnådd tilfeldig sex via Tinder.

– Stort sett er det de samme folkene som lykkes på Tinder som lykkes ellers i livet med å oppnå tilfeldige seksuelle forhold, sier professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Institutt for psykologi ved NTNU, til forskning.no. Også det britiske nettstedet Metro har omtalt undersøkelsen.

Tinder avspeiler virkeligheten

Hvor attraktiv man er avgjør om du lykkes på Tinder, akkurat som i det virkelige liv.

Kvinnelige brukere er i større grad ute etter langvarige forhold. Men Tinder er et lite effektivt hjelpemiddel for å møte en langsiktig partner, viser både denne og tidligere studier.

Ernst Olav Botnen hadde idéen til undersøkelsen. Han er klinisk psykolog ved Lovisenberg Diakonale sykehus i Oslo.

– Det er interessant å se at atferden vi ser på andre sjekkearenaer som barer og utesteder gjenspeiles på dating-apper.
Da deltakerne i vårt utvalg er universitetsstudenter tidlig i 20-årene, vil det i fremtidig forskning være interessant å se på om våre funn gjelder i andre grupper og aldersspenn, sier Botnen til forskning.no.