Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken

Medietilsynet lemper på konsesjonsvilkårene og tillater lokalradioer som fortsatt sender på FM i de store byene å videresende NRKs nyhetssendinger og produksjoner fra nasjonale pressekonferanser.

En avtale som er inngått mellom Norsk Lokalradioforbund og NRK gir lokalradioene adgang til å videredistribuere NRKs Dagsnytt-sendinger hver hele time, distriktsbulletinene som følger etter Dagsnytt, samt lydstrøm fra nasjonale pressekonferanser.

Avtalen gjelder i første omgang fram til 30. mars, skriver Mediatilsynet i en pressemelding.

For lokalradioer som fortsatt sender på FM i de største byene er videresending fra andre radiokanaler i strid med konsesjonsvilkårene og dermed forbudt.

Men Medietilsynet åpner nå for at også disse radioene får muligheten til å videresende nyheter fra NRK.

Les også: – DAB er en katastrofe for Norge

Ønsker å hjelpe en presset bransje

– Avtalen gir lokalradioene blant annet adgang til å videresende NRKs Dagsnytt-sendinger hver hele time. Avtalen gjelder i første omgang fram til 30. mars, forteller Mediatilsynets Mari Velsand. Foto Medietilsynet

– I situasjonen som er oppstått med bakgrunn i Korona-krisen mener vi det er viktig med tiltak som kan bidra til at publikum får best mulig tilgang til viktig nyhetsinformasjon på alle tilgjengelige plattformer.

– I tillegg kan muligheten for å videresende NRKs nyheter bidra til å holde hjulene i gang hos en presset bransje i en vanskelig tid, der mange sliter med ressurser til å produsere eget innhold.

– Vi ønsker derfor å legge til rette for at avtalen kan omfatte alle lokalradioer som ønsker å benytte seg av den, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Les også: Nyhetene fra NRK1 og TV 2 har høyest tillit under Korona-utbruddet

Gjelder bare NRK-nyheter

Velsand understreker at det kun åpnes for videresending av NRK-nyheter i tråd med den inngåtte avtalen mellom Norsk Lokalradioforbund og NRK.

Medietilsynet vil løpende vurdere hvor lenge videresendingen på FM i storbyene skal være tillatt.