En ubemannet flytaxitransport, utviklet av Volocopter, flyr over Marina Bay i Singapore under testflyging med en sikkerhetspilot. (Foto av Roslan RAHMAN / AFP)
Del saken

En dronelignende flygende drosje svirret tirsdag over vannet i Singapore. Selskapet bak testen håper at den kan revolusjonere tett trafikkerte asiatiske byer.

Det førerløse kjøretøyet har 18 propeller og er utviklet av det tyske selskapet Volocopter. Under testflyingen hadde det av sikkerhetsmessige grunner en pilot om bord.

Svevetaxien ligner på et lite helikopter, mens teknologien ligger nærmere den man finner på droner.

Tett regnvær tirsdag morgen førte til at testen nesten måtte utsettes, men i siste liten klarnet det og den batteridrevne drosjen med plass til to passasjerer kunne ta av og fly forbi skyskraperne. Testen varte i 2 minutter og 30 sekunder og fant sted ved Marina Bay-området.

Illustrasjonsbilde. REUTERS/Feline Lim

Volocopter har allerede gjennomført tester i Dubai, Helsingfors, Tyskland og Las Vegas, men testen i Singapore er den første i sentrum av en by.

Det er planlagt at Singapore blir blant de første som får et svevende taxitilbud, og selskapet håper det kan skje innen to til fire år. Hvis alt går bra, er planen å introdusere det i andre asiatiske byer, der trafikkork er blitt en mare for befolkningen.

– Vi sikter på å få det til Jakarta, Manila og Bangkok fordi de har stort behov for det, og til India og Kina også, sier Volocopters toppsjef Florian Reuter.

Den kinesiske bilprodusenten Geely er blant eierne i Volocopter. Men det blir neppe alene på markedet. Både Uber og Kitty Hawk, begge med base i USA, har lignende utviklingsprosjekter på gang. Kitty Hawk støttes blant annet av Larry Page, en av Googles grunnleggere.

Xstra legger til:

CNA har lagt ut en film av ferden på YouTube som du kan se nedenfor: