Illustrasjonsbilde, Gay Pride. Pixabay. Foto: rihaij
Del saken

Rumenerne synes å være et folkeslag skeptisk til homofili. Det viser en markedsundersøkelse foretatt av IRES, presentert av Hotnews.ro.

Undersøkelsen ble utført på anmodning fra Nasjonalt råd for bekjempelse av diskriminering.

Den viser at et flertall av rumenerne ikke stoler på homofile, sigøynere, innvandrere, muslimer, personer med HIV, folk av en annen religion enn den kristne, ungarer og jøder.

Det er homofile og muslimer som møter den største skepsisen. Seks av ti rumenere vil ikke ha et homofilt familiemedlem, og 29% vil ikke ha en sigøyner som slektning.

Les også: De rumenske sosialdemokratene bekjemper homofile ekteskap

Intoleranse 

Undersøkelsen viste en høy intoleranse mot homoseksuelle, skriver avisen: 52% vil ikke akseptere å være venner med en homofil. 74% av de undersøkte sa at de ikke stolte på homofile. Mer enn to tredjedeler av respondentene støttet ikke homofilt ekteskap, og 60% var også imot sivile partnerskap.

Sigøynere og muslimer

Også sigøynere og muslimer blir møtt med stor skepsis av rumenerne. 72 prosent av dem stoler ikke på sigøynere, og 18 prosent vil ikke ha en sigøyner som venn. 68 prosent stoler ikke på muslimer. 28 prosent vil ikke ha en muslim som venn. Det samme tallet for jøder er 14 prosent, og for ungarere er tallet 15 prosent. Så forholdet mellom befolkningen i de to nabolandene er knapt like godt som mellom nordmenn og svensker.

Over 60 prosent tror muslimer er potensielt farlige, og 52% mener at innvandrere bør stoppes ved Europas grenser.