Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Del saken

Fra 2018 til 2019 økte andelen barn og unge som sier de opplevde mobbing hjemme fra 4 til 12 prosent, ifølge årsrapporten til Blå Kors.

Tre ganger flere enn i 2018 svarte i 2019 at de opplevde mobbing fra søsken og foreldre. SnakkOmMobbing.no, som blir drevet av Blå Kors sitt senter i Kristiansand, hadde i fjor en økning på 24 prosent i antall henvendelser sammenlignet med året før, fra 5.677 til 7.443. Henvendelsene er fra hele landet, skriver Fædrelandsvennen.

– Det er en veldig stor økning, sier virksomhetsleder Anette Gausdal.

Hjemmemobbingen foregår i form av krenkende ord og handlinger, utfrysing eller utestengning, skjellsord, kjefting og nedlatende språk.

Med hjemmeskole og -kontor store deler av 2020 frykter nå Blå Kors en ytterligere økning, og har allerede sett tendenser.

– Vi har ikke hentet ut statistikk fra koronaperioden, men vi er enige om at problematikken har økt på chatten, sier Gausdal.

Selv om rapporten også melder om en økning i andelen som sier fra til en voksen når de blir mobbet på skolen, så mener Blå Kors det sier at tiltak bommer, når hele 47 prosent sier at det ikke hjalp å si fra.