Slinningsbålet i Ålesund. I år ble det fyrt opp lørdag kveld og er Norges største sankthansbål. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
Del saken

I helgen lyste sankthansbålene opp over hele landet. På Slinningsodden i Ålesund var bålet 38 meter høyt, og dronningen overvar begivenheten.

Store bål ved sjø, fjord og vann over det ganske land, brant sankthanshelgen. Meteorologene hadde lovet perfekt vær, noe det også ble mange steder.

Men i Ålesund var det derimot fuktig lørdag, der det tradisjonsrike bålet på Slinningsodden, kjent som Slinningsbålet, ble tent. Dronningen overvar årets bålbrenning fra kongeskipet Norge.

– Dette var veldig stort. Det er ikke hver dag vi møter dronningen, forteller Mathias Haga, en av bålsjefene, til Sunnmørsposten søndag.

Han forteller videre at dronningen var imponert over arbeidet med bålet. Den yngste av bålbyggerne er 13 år og de fleste er i alderen 16 til 18 år. Men ifølge bålbyggerne er rekrutteringen til å bygge bålet så kritisk at det neste år er fare for at det ikke blir noe bål i det hele tatt.

Sankthans – eller Sankt Hans – feires til minne om døperen Johannes’ fødsel 24. juni. Sankthansaften feires kvelden før.

Feiringen knyttes av mange til mer til folkelige enn kirkelige tradisjoner, noe som kan komme av at sankthansfeiringen har overtatt for eldre tradisjoner for midtsommer og den hedenske midtsommerblot. Sankthans er også kjent som jonsok.