Illustrasjonsbilde. Pixabay. Foto: Skitterphoto
Del saken

Store mengder kaffe kan redusere risikoen for dødelig kreft. Her følger fire sannheter om kaffe du kanskje ikke visste.

1: Store mengder kaffe kan være sunt.

Vi har tidligere skrevet om at moderat kaffeinntak kan ha forebyggende effekt på en rekke sykdommer, men hva med store mengder?

Forskere fra Harvard fant i 2011 at menn som drikker mer enn 5 kopper kaffe hver dag, hadde 60 prosent mindre risiko for å dø av prostatakreft. Om man drakk vanlig eller koffeinfri kaffe hadde ingen betydning.

2: «Koffeinfri» kaffe inneholder koffein

All kaffe inneholder koffein. Men i såkalt koffeinfri kaffe er mengden koffein sterkt redusert. i 2008 oppdaget man en ny kaffeplante (Coffea charrieriana) som har så lavt naturlig koffeininnhold at den betegnes som koffeinfri. Ellers fjerner man det oppkvikkende stoffet på ulike måter, bl.a. ved hjelp av organiske løsemidler.

3: Mye kaffe = små bryster?

En svensk studie fra 2008 viste at inntak av kaffe reduserte risikoen for brystkreft hos kvinner med genet CYP1A2. Mer overraskende fant man også at kvinner med dette genet, som drakk minst tre kopper kaffe daglig, i snitt hadde mindre bryster.

4: Fortidens energibar

Koffein i mat og drikke er ingen nykommer. Trolig ble kaffebønnenes oppkvikkende virkning først oppdaget i Etiopia. Man har funnet bevis på at de blandet kaffebønner med dyrefett, og på den måten lagde en slags energibar.