Foto: Asda/Rex Features Mandatory
Del saken

Kampen mot overdrevent kroppspress er bra, og det er viktig å si at undervekt er usunt. Men valker er ikke kurver, og overvektsepidemien truer folkehelsen.

I forbindelse med en sak om at Rihanna bruker utstillingsdukker i mer normale størrelser, uttalte superstjernen følgende: 

– Jeg har kurver selv for øyeblikket, og hvis jeg ikke kan bruke mine egne klær så kommer det ikke til å funke, sant? har hun tidligere uttalt.

Altså, det er helt fint at Rihanna bruker dukker i mer normale størrelser. Av det man kan se later ingen av dukkene til å forestille virkelig feite mennesker, og det er ikke vanskelig å være enig i at. dukkene i de fleste klesbutikker ser undervektige ut, så akkurat den saken er ikke mye å hisse seg opp over. 

Les også: Dagens ungdom blir tjukkere og tjukkere

Snakker ned tynne jenter

Men midt oppi all feel good-stemningen som skapes for de større jentene, og kanskje også for de veldig store, later ingen til å forstå at de snakker ned tynne jenter og deres identitet som kvinner. 

Når magasiner og kjendiser ekslusivt omtaler kvinner som ikke er fullt så slanke som om de har kurver, indikerer de faktisk at tynne kvinner ikke er like kvinnelige som andre, at de mangler de kvinnelige kurvene. La oss nå begynne å bruke ord som reflekterer virkeligheten, i ordenes rette forstand.

Midje-hofte-forhold

Å ha typisk kvinnelige kurver handler om å ha en midje som er liten i forhold til hoftene, og man kan faktisk også regne ut hvor kurvet man er, ved å dividere midjemålet med hoftemålet. Dette kalles midje-hofte-forhold, eller waist-to-hip-ratio (WHR) på engelsk. Jo lavere WHR du har, desto mer kurver har du, rett og slett. Har man WHR på rundt 0,7 skal man visstnok ligge på et ideelt nivå for kvinner estetisk. Også tynne kvinner kan ha slike attributter, for det handler ikke om hvor stor man er, men om forhold. Ergo har også mange tynne jenter kvinnelige kurver.

Kurver er faktisk heller ikke valker. I en iver etter å dulle med overvektige har man funnet ut at man skal glatte over deres ofte usunne kroppsfasonger med å kalle det «formfull» eller si at de har kurver. ASOS har for eksempel valgt å kalle sine kolleksjoner med størrelser for tykke kvinner, også kvinner med sykelig overvekt eller fedme, for ASOS Curve. 

Les også: Shaming av en person hjelper ikke når kroppspress er et samfunnsproblem

Legitimering av overvekt

Det er bra å ta et oppgjør med kroppspress og promotering av modeller med et anorektisk utseende, men når man begynner å legitimere overvekt og fedme med å snakke om kurver og formfullhet, da er man inne på helt feil spor. Spiseforstyrrelser er et stort problem, men krymper i sammenligning med den fedmeepidemien vi ser over store deler av den industrialiserte, rike verden. 7 av 10 nordmenn er nå overvektige. 

Det er et enormt problem, med store kostnader for helsevesenet og for pårørende, som mister sine nærmeste for tidlig. Det er rett og slett ikke sunt å bære rundt på for mye fett. Det å ha overflødig fett er i seg selv helseskadelig, og leder til en rekke alvorlige helseplager.

Men likevel skal vi altså dulle med overvektige, i samme åndedrag som vi devaluerer slanke kvinner.