Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO/Carl de Souza
Del saken

For mange er manspreading, menn som skrever på offentlig sted, en kilde til avsky og irritasjon. En feminist i St. Petersburg går nå drastisk til verks for å bli kvitt problemet: hittil skal sytti menn ha fått bukseskrittet dynket med vann tilsatt blekemiddel, melder The Moscow Times.

Meningene er mange om såkalt manspreading, menn som skrever så bredt på buss og t-bane at de ofte også tar medpassasjerenes plass. Mens noen mener det er naturlig for mannfolk å spre lårene, finner andre det vulgært eller hensynsløst.

Anna Dovgaljuk, en tjue år gammel feminist fra St. Petersburg, får nå oppmerksomhet for sin tilnærming til det påståtte problemet. Med kamerateam på slep går hun konfronterende på manspreadere på byens t-bane og dynker bukseskrittet deres med utvannet blekemiddel.

Væsken sies å bestå av seks liter blekemiddel pr. tretti liter vann. Denne blandingen skal være tretti ganger mer konsentrert enn vanlig, og gir en fargeløs flekk i bukseskrittet. På denne måten ønsker Dovgaljuk å synliggjøre hvilken kroppsdel som «styrer disse mennenes atferd».

I en video utenfor t-banestasjonen Gostinyj dvor forklarer Dovgaljuk at manspreading er «avskyelig». Det er dessuten seksuell aggresjon mot kvinner og innskrenkning av kvinner og barns fysiske rom, sier den unge, blonde aktivisten.

– Hvis du demonstrerer hvilken tøffing du er offentlig, skal vi kjøle deg ned offentlig, proklamerer Dovgaljuk. Den fem minutter lange videoen viser et førtitalls menn bli vannet, med varierende reaksjoner. I alt skal sytti menn ha måttet ta seg hjem med vått bukseskritt.

Flere mener at stuntet er iscenesatt, herunder med innleide skuespillere. Ikke desto mindre har saken nådd Russlands nasjonalforsamling. Vitalij Milonov, en kjent statsdumarepresentant fra St. Petersburg, mener at feminisme er en «sinnslidelse sett fra en normal persons ståsted», og tar nå til orde for å forfølge «feministisk propaganda» etter straffelovens paragraf 282.

Tidligere i september ble Ljubov Kalugina, en annen russisk feminist, tiltalt for å ha spredt hat mot menn. Hun er tiltalt etter samme paragraf, som forbyr å oppildne til hat mellom folk, raser og religioner. Strafferammen er fengsel i inntil fem år.