Den nye loven i Victoria gir alle lov til å velge hvilket kjønn som står på fødselsattesten. Transaktivister jubler. Illustrasjonsbilde, Pixabay
Del saken

Delstaten Victoria ble den femte delstaten i Australia som tillater transkjønnede å endre kjønn på fødselsattesten.

Loven stiller ikke krav om at man har gjennomgått kjønnsoperasjon, det er tilstrekkelig at man identifiserer seg som mann eller kvinne, skriver Daily Mail. At loven ble vedtatt regnes som en stor seier for transaktivister og andre som kjemper for et kjønnsmangfold.

Det vil også bli tillatt for barn å endre kjønn, men de trenger godkjenning fra foreldre og en uttalelse fra en lege eller psykolog, ifølge The Age.

Et lignende lovforslag ble nedstemt i 2016, men Victorias riksadvokat Jill Hennessy introduserte lovforslaget på nytt. Tirsdag kunne hun feire:

– Disse viktige nye lovene handler om å sikre at alle kan leve livet slik de ønsker, og dette inkluderer å ha en fødselsattest som reflekterer deres sanne identitet, sier Hennesy.

Tasmania, Northern Territory, South Australia og Australian Capital Territory er de statene og territoriene som allerede har godkjent lignende lover. Et flertall av innbyggerne i Australia har dermed retten til å velge eget kjønn i fødselsattesten.

Men ikke alle jubler over lovvedtaket: