Illustrasjonsbilde. Foto: NTB / Scanpix
Del saken

For første gang, både i Norge og internasjonalt, har forskere fulgt en gruppe overvektige over to år, skriver forskning.no.

Forskerne studerte appetitten deres og hvorfor det er så vanskelig å holde vekta etter slanking på lang sikt. Etter to år hadde alle deltakerne gått ned i vekt, alle var også mer sultne enn da de begynte.

– Vi ga 34 pasienter med sykelig overvekt gullstandarden innen fedmebehandling over en periode på to år, sier Catia Martins, førsteamanuensis i klinisk og molekylær medisin ved NTNU.

Pasientene veide i gjennomsnitt 125 kilo. De ble innlagt i tre uker på et behandlingssenter hos spesialister innen fedmebehandling, hvor de mosjonerte, lærte om kosthold og fikk hjelp av psykolog.

Dette ble gjentatt to ganger i året. Etter to år hadde deltakerne i snitt gått ned elleve kilo. De første tre ukene hadde vekttapet vært fem kilo.

To av ti holder vekta

– De aller fleste som er overvektige, klarer å gå ned i vekt, også på egen hånd, men forskning viser at bare 20 prosent klarer å holde vekta etter slanking, sier Martins.

Dette skyldes at vi har et hormon i kroppen som gjør oss sultne når vi går ned i vekt. Dette skaper en vedvarende sultfølelse.

En annen mekanisme er kroppens evne til å spare energi. En person som har gått ned i vekt, trengermindre og mindre energi for å beholde den nye og lettere kroppen. Til tross for dette føler vedkommende seg mer sulten. Kroppen prøver med andre ord å få vekta tilbake. Bare for å være på den sikre siden.

Etter å ha gått ned i vekt opplever de aller fleste sterk sultfølelse, dette gjør det vanskelig å holde vekten.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

 

Fedme bør behandles som en kronisk sykdom

– Fedme er en hverdagskamp for resten av livet. Vi må slutte å behandle det som en akutt sykdom med å ta inn pasienter for litt bistand og hjelp, og så overlate de til seg selv, sier Martins.

Hun mener at man derfor må behandle fedme som en kronisk sykdom på linje med andre kroniske sykdommer som diabetes type 2.