Foto: Pixabay.com
Del saken

 Går du støtt og stadig rundt å nynner på Babyshark eller andre såkalte «earworms»? Nå kan forskere ha funnet årsaken.  

Det er en kjent sak at enkelte sanger og melodier klistrer seg på hjernen. De aller fleste av oss har en sang på hjernen fra tid til annen, uavhengig av hvor irriterende vi finner låta.

Puls og stimuli   

Forskeren Karen Johanne Pallesen har spesialisert seg på området og sier til videnskab.dk at til tross for at det ikke finnes noe entydig svar på hvorfor vi får sanger på hjernen, så er det ikke slik at hjernen gjør det for å irritere oss.  

Sangene som klistrer seg gjør nemlig noe bra for oss mentalt:

– Musikken representerer bestemte tendenser i valg av tempo, som typisk holdes konstant og gjerne innen et frekvensområde som svarer til den menneskelige pulsen. På det individuelle planet er det nemlig evidens for at nytelsen økes når musikkens tempo tilsvarer lytterens puls, sier Pallesen.

Musikken oppfyller et rytmisk behov. Når hjernen å kjeder seg der i mot, kan den plutselig hoppe over til melodier som kanskje ikke er å foretrekke, men det kan muligens ses på som et behov for stimuli. 

Lærer gjennom musikk

Musikk og oppfattelsen av sammensetning av rytmer er noe som er spesifikt for mennesket. Evnen til å forstå musikk er forbeholdt mennesker, skal vi tro første episode Netflix dokumentaren Explained. Der mennesker hører rytmer og melodi, hører for eksempel aper bare bråk. 

Rytmisk sans og evnen til å tolke musikk er viktig for oss, og er en del av det kreative i mennesket. Sang kan nemlig brukes for blant annet å lære språk eller alfabetet, og brukes aktivt i terapi for å gjenlære språk – for de som har mistet språkevnen. 

Evnen til rytmisk forståelse, oppfattelsen og bruk av repetisjon er derfor nødvendig for oss for å utvikle oss og lære. 

Så kanskje er ikke disse «earwormene» så fæle likevel? 

Spilleliste

Skulle du føle deg inspirert og kjenner behovet for repetitiv musikk, med høy sannsynlighet for å nynne på disse en stund framover, kan du sjekke ut spillelisten nederst på siden til Vox.com.