Del saken

Fantasier er bra og normalt. Men når den ene parten, eller begge, alltid fantaserer om noe annet under seksualakten, bør varsellampene blinke.

Dette sier Atle Austad, spesialist i klinisk psykologi, til KK. Han mener det er et signal om at det gjensidige begjæret ikke er så mye til stede.
– Om begjæret for hverandre blir borte, blir seksualakten mer likt masturbasjon, der den ene eller begge parter holder på med sin egen fantasi nærmest uten å bry seg om hvordan den andre har det.

Sexologisk rådgiver Anne Amlund Olafsbye fra Asker og Bærum Parterapi, er enig:
– Å koble seg fra kroppen og følelsene og ignorere opplevelsen av egne grenser uten emosjonell kontakt med partneren, blir vanskelig for begge dersom det blir mønsteret for det seksuelle samværet, sier Amlund.

Ikke ta hverandre for gitt
Hvis slike mønstre dominerer, bør man søke hjelp. Det kan være et symptom på dypereliggende problemer i forholdet. Det kan utvikle seg til at den ene eller begge parter føler avsky ved tanken på sex med sin partner.

– Løsningen ligger i å ikke ta hverandre for gitt. At begge i forholdet «velger hverandre hver dag», altså ser verdien i den andre og helst formidler dette tydelig. Slikt øker gjerne intimiteten i forholdet, og det øker lysten og begjæret, sier Austad.

Så konklusjonen er vel at fantasier er normalt, men hvis du mister interessen for din partner og må ty til fantasier for i det hele tatt orke seksuelt samvær med han/henne, så er det en god ide om du tar det på alvor.