Falafel med auberginepuré og salat. Foto: EM
Del saken

Januar var veganuary, måneden som feirer vegansk mat. Falafel er en typisk rett man finner på veganske menyer. Men jeg har juksa litt…

Falafel er som små, krydrede kjøttboller uten kjøtt. Basisen er kikerter. Her må man bruke tørkede kikerter, som man bløtlegger i minimum 12 timer. Tilbehør kan varieres nærmest i det uendelige.

Du trenger:
300 gram tørkede kikerter
2-3 ss sitronjuice
4 ss hakket frisk koriander
4 ss hakket bladpersille
3 fedd hvitløk
2 ts malt spisskummin
1 ts salt
1/2 ts paprikakrydder
En klype chiliflak
1 ts bakepulver
2-3 ss hvetemel
Godt med nykvernet, sort pepper

Auberginepuré:
2 aubergine
2 fedd hvitløk
2 ss sitron
2 ss gresk yoghurt
1 ts salt
Godt med pepper
1 ts paprika, helst den sterke, røkte ungarske typen

Hell fra bløtleggingsvannet og skyll kikertene godt. La vannet renne godt av. Ha kikertene i en food processor. Tilsett de andre ingrediensene, mos alt sammen til en jevn masse. Smak til med sitron, salt og pepper. Sett deigen i kjøleskapet minst en time.

Etter dette kan du starte på auberginepuréen. Min variant er ikke en baba ganoush, siden jeg ikke bruker tahini.
Stikk mange hull i auberginene med en gaffel. Smør inn med oliven olje og legg i en ildfast form sammen med to store fedd hvitløk. Stek på 200 grader i ca 45 minutter, snu auberginene et par ganger.

Ta ut auberginene, la de avkjøles ti-femten minutter. Del i to, skrap ut kjøttet, kast skallet. Ha kjøttet i en blender sammen med resten av ingrediensene unntatt paprika. Kjør sammen til en fin mos.

Legg puréen i en skål, smak til med sitron, salt og pepper. Topp gjerne med en ss god olivenolje. Avslutt med et tynt lag paprika. Man kan også bruke annet garnityr, som granateplekjerner eller mynte.

Ta ut de moste kikertene ut fra kjøleskapet. Lag flate boller, ca 1 cm tykke. Varm rikelig med nøytral olje (solsikkeolje/rapsolje) i en stekepanne, vent til oljen er skikkelig varm.

Stek bollene i omganger, til de blir godt brunet på hver side. Dette tar noen minutter så lenge oljen er skikkelig varm. Fortsett til du har nok til alle, så kan du steke opp evt. overflødig røre etter middag (fint i matpakken hvis du har skolebarn).

Servering:
Server falafel med auberginpuré og gresk salat. Jeg lagde en gresk salat, bestående av paprika, agurk og tomater, gode oliven, rødløk og og selvsagt fetaost. Toppes med en god olivenolje som dressing, krydres med tørket oregano. Jeg kan ikke fordra grønn paprika, så jeg bruker kun rød.

Gresk salat. Pixabay

For veganere: Bytt ut yoghurt med f.eks. tahini og lag en salat uten ost, så kan du klappe deg selv på skulderen.