illustrasjonsbilde: Pixabay/ DariuszSankowski
Del saken

Forskerne trodde at usannheter sprer seg like lett som kvalitetsinformasjon i sosiale medier, men de bommet i studien sin, skriver forskning.no. Studien fikk mye oppmerksomhet da den ble publisert i juni i 2017.

I en tid der falske nyheter florerer, var det nok mange som fikk bekreftet det de hadde trodd – at det i sosiale medier er like lett å spre informasjon av lav som av høy kvalitet.

Feilinformasjon får viral spredning og truer demokratiet vårt, skrev forskerne i det i den vitenskapelige artikkelen i Nature Human Behaviour. Men funnene viste seg å ikke stemme. Nå trekker forskerne på eget initiativ tilbake artikkelen om sosiale medier, melder nettstedet Retraction Watch.

Forskerne fra Kina, USA og selskapet Yahoo laget en modell for informasjonsflyt og brukte Facebook som eksempel. De hevdet at selv om vi kanskje foretrekker god kvalitet på informasjonen, blir det for mye å forholde seg til i informasjonsflommen. Vi klarer ikke å skille bra fra dårlig. Nå skriver de i en forklaring i Nature Human Behaviour at de fikk feil i en av analysene på grunn av en programvarefeil.

I en annen analyse brukte de feil forskningsdata som utgangspunkt. Da de hadde rettet opp feilen og regnet riktig, innså de at den opprinnelige konklusjonen ikke stemte. Modellen spår tvert imot at folk sprer kvalitetsinformasjon i mye større grad. Informasjon av lav kvalitet er mindre populær.

Det er kanskje derfor alternative medier vokser?