Menn går sjeldnere enn kvinner til lege for å sjekke hudforandringer. Foto: Ben Kerckx/Pixabay
Del saken

En ny studie viser at at færre går til fastlegen for å undersøke mistenkelige hudforandringer. 

I forbindelse med Hudkreftdagen 26. mai har Respons Analyse gjennomført en omnibusundersøkelse om solbeskyttelse og hudkreft for Kreftforeningen i slutten av april, skriver NTB.

Melanomforeningen oppfordrer folk, særlig menn, til å følge med på kroppen sin, følge med på alle hudforandringer, ikke bare føflekker. Er man alene, bør man få noen til å hjelpe med å sjekke steder det er vanskelig å se selv, som i knehaser, hodebunnen, bak ørene og på ryggen. Foto: Comnet / Scanpix

15 prosent av de spurte har i løpet av året opplevd en hudforandring de mistenkte kunne være hudkreft eller føflekkreft, og langt under halvparten av de spurte som er menn oppsøkte lege med en gang.

På grunn av koronapandemien sier to prosent av de spurte at de utsatte legebesøk, mens fem prosent har «bare ikke fått seg til å bestille legetime ennå», tross mistanke om hudkreft.

Tallene bekymrer Kreftforeningen og Melanomforeningen.

– Det er nok dessverre slik at en del menn utsetter legebesøk. Vi hører stadig historier om koner, venner eller fysioterapeuter som oppdager mistenkelige hudforandringer på menn som de ikke har lagt merke til selv, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen til NTB.

12 prosent av menn og 17 prosent av kvinner oppdaget mistenkelige hudforandringer, men dødeligheten blant menn er nesten dobbelt så stor.

– Studier har vist at svulsten er tykkere og mer alvorlig hos menn når de kommer til behandling. Det betyr dessverre dårligere prognose og er trolig grunnen til at flere menn dør, sier Ross.

– Den dramatiske forskjellen mellom kjønnene er alarmerende. Vi må gjøre mer for å oppdage kreften tidligere blant menn, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen. Onsdag arrangeres Hudkreftdagen Foto: Erik Johansen / NTB

Daglig leder i Melanomforeningen, Mari Sandvold, syns det er beklagelig at menn ikke tar hudforandringer på alvor.

– Vårt inntrykk er at menn i mindre grad enn kvinner har for vane å følge med på endringer på egen hud.

I tillegg må menn ofte presses til å gå til legen.

– Det er dessverre en sånn manneting, at mange kvier seg for å oppsøke legen. Vi ser at åpenhet hjelper, at når flere menn står fram med sin historie, påvirker det særlig de i omgangskretsen deres til å faktisk sjekke huden sin sier Sandvold.

Illustrasjonsfoto: Ørn E. Borgen / NTB

Fakta om føflekkreft

* Føflekkreft, malignt melanom, er den alvorligste formen for hudkreft.

* Føflekkreft har økt de siste årene. I 2019 ble det registrert 2.330 tilfeller av sykdommen, omtrent like mange menn som kvinner, og 280 døde (182 menn og 98 kvinner).

* Norge har høy forekomst og en av de høyeste dødelighetene av føflekkreft i verden.

* Kan oppstå overalt på kroppen, som en ny føflekk, eller i en man har fra før.

* Kvinner har en overhyppighet av føflekkreft på beina, mens menn har det på kroppen.

* Føflekkreft kan i enkelte tilfeller også oppstå i slimhinner, lymfeknuter og øyne.

* Føflekker med for langt fremskreden kreftutvikling ved oppdagelse befinner seg ofte på steder der de er vanskelig å få øye på: bak øret, bakpå beina, i hodebunnen, under foten, under neglene, bak på armen og ryggen.

* Endrede solvaner er den viktigste årsaken til økningen. Vi har fått mer fritid og ferie, det er moderne med solbrun hud, og stadig flere reiser på ferieturer til steder med sterk sol.

* Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler fra sol og solarium.

* Omtrent 5 til 10 prosent av tilfellene av føflekkreft skyldes arv. Personer med blondt eller rødt hår har høyere risiko enn personer med mørkt hår.

(Kilde: Kreftregisteret, FHI og Volvat Medisinske Senter)

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

Fakta om hudkreft og solvaner

* Ved solskader kan celler som ikke reparerer seg, samles opp i løpet av livet og utvikles til hudkreft. Derfor er det viktig å unngå solforbrenning og mye soling gjennom hele livet.

* Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler fra sol og solarium.

*Jo oftere man blir solbrent og jo mer eksponert for sol man blir, jo større er risikoen.

* Det viktigste man kan gjøre for å forebygge føflekkreft, er å ha gode solvaner.

* Ta pauser fra sola, beskytt med solkrem med minst faktor 15 i Norge og minst 30 i utlandet, bruk klær, solhatt og solbriller.

* Intens soling i korte perioder, slik som ferier og helger, kan være skadelig.

* Mye sol og solarium, også uten at man bli brent, gjør at rynker og solskader kommer tidligere.

* Ifølge en undersøkelse utført av Respons Analyse for Apotek 1, i mai 2018, svarte 13 prosent av de spurte at de ikke bruker solkrem. Og hele 20 prosent svarte at de kun bruker solkrem på sydenferie.

(Kilde: Apotek 1, Kreftforeningen)