Den nye øko-vennlige moskeen i Cambridge. Skjermbilde fra animasjonsvideo.
Del saken

Den nye moskeen er den første som er bygd for et slikt formål i Cambridge. Alle andre moskeer har etablert seg i eksisterende bygninger.

Prosjektet har en prislapp på 23 millioner pund, ifølge studentavisen Varsity. Moskeen har en kapasitet på 1000 bedende muslimer, og har underjordisk parkeringshus med plass til 82 biler og 300 sykler.

En talsmann for Cambridge Mosque Trust sier at de «ønsket at moskeen skulle inkarnere hvor nyttig troen er i en moderne kontekst».

Detalj fra interiøret. Skjermdump fra video.

Tanken bak å gjøre moskeen øko-vennlig var «det synes åpenbart at våre åndelige tradisjoner burde forsvare den naturlige verden mot menneskelig materialisme og grådighet», siden religionen ser på verden som noe «hellig, en vakker samling veiskilter som peker mot det utenomjordiske».

Moskeen er tegnet av det kjente arkitektfirmaet Marks Barfield, som også sto bak berømte London Eye.

Moskeen vil utnytte lokalt generert energi, og minimere energibruken bl.a. ved utstrakt bruk av varmepunper. Det er også laget et system for innsamling av regnvann som skal brukes til irrigasjon og til å spyle ned toaletter.

Moskeen åpnet for bønn 15. mars, men åpner for full drift senere i vår. Talsmannen lover at moskeen skal være «inkluderende og ikke etnisk-spesifikk».
Varsity sier ingenting om hvordan moskeen er finansiert.