Oppskriften på Hånddesinfeksjon NAF er utviklet av Serviceproduksjon og Pharma Production. Produktet produseres og fylles i Pharma Production sine lokaler. FOTO: i Pharma Production
Del saken

Siden Covid-19 kom til Norge har apotekene hatt problemer med å dekke den store etterspørselen etter hånddesinfeksjonsmidler. Nå blir et nytt, kortreist produkt å finne i apotekhyllene.

Da corona-utbruddet ble varslet og myndighetene snakket om «håndvask, håndvask og håndvask» gikk Norge bokstavelig talt tom for håndsprit.

Apotekene ble tømt og alle dagligvarebutikker og andre handlende, der håndsprit og antibac hadde vært lett å få tak i, stod etter kort tid uten produktene.

Produsent Pharma Production og produkteier Serviceproduksjon i Apotekforeningen startet samtalene for litt over tre uker siden, og det nye håndrensproduktet, som nå fyller apotekenes hyller har hatt meget rask produktutvikling, melder Apotekforeningen.

Les også: – Ikke kom til apoteket hvis du er i karantene

Effektiv planlegging og produksjon

Norge gikk tom for håndsprit, da corona-utbruddet ble varslet. FOTO: Pixabay

Da Pharma Production skulle starte produksjonen av hånddesinfeksjonsmiddel var det mange små biter som skulle falle på plass for å få det til.

– Som legemiddelbedrift har vi kompetansen til å produsere et produkt som Hånddesinfeksjon NAF, men i koronakrisen oppstår det mange nye utfordringer med innkjøp av råvarer og emballasje.

– Emballasje er i denne sammenhengen en utfordring når hele verden trenger småflasker akkurat nå, sier Bibbi Paust, prosjektleder i Pharma Production.

Ifølge Apotekforeningen har mange leverandører stått på for å få på plass råvarene til håndspriten.

Den siste «biten i puslespillet» kom frem til Pharma Production sent på fredag for en uke siden, og allerede morgenen etter startet blandingen av Hånddesinfeksjon NAF.

Les også: Mattilsynet advarer: Kosttilskudd stopper ikke koronavirus

Kortreist produksjon

Oppskriften på Hånddesinfeksjon NAF er utviklet av Serviceproduksjon og Pharma Production.

Produktet produseres og fylles i Pharma Production sine lokaler. Dette er såkalte EX lokaler som er spesiallaget for å kunne produsere produkter med brannfare, som for eksempel etanol, eter eller aceton.

Flaskene på 50 og 100 ml vil produseres fortløpende, så lenge det er behov.