Illustrasjonsbilde. Foto: Shutterstock.
Del saken

Hvem var verdens mest omtalte og berømte seriemorder, Jack The Ripper?

I 130 år har det vært spekulert, og i Wikipedia listes det opp ikke mindre enn 29 mistenkte som er omtalt gjennom årene, inkludert den engelske adelsmannen sir John Williams. Nå er endelig seriemorderen avslørt, skriver The Sun.

Jack Ripper som drepte minst fem kvinner i London, kanskje så mange som atten, var ikke den engelske adelsmannen. Trolig het han Aaron Kosminski, en polakk som ble innlagt på Colney Luke psykiatriske anstalt i 1891.

DNA-bevis
Forskere ved Liverpool John Moores University har gjennomført genetiske tester og sjekket DNA fra et bloddekket sjal funnet på en av drapsstedene og som antas å inneholde DNA fra både offeret Catherine Eddowes og verdens mest beryktede seriemorder.

– Vi beskriver for første gang systematisk molekylær nivåanalyse av det eneste overlevende fysiske beviset knyttet til Jack The Ripper-mordene, skriver forskerne ifølge The Sun en artikkel i Journal of Forensic Sciences.

Det blodige sjalet er knyttet til dobbeltmordet på ofrene tre og fire, Elizabeth Stride og Eddowes, på kvelden 30. september 1888 i Whitechapel. Strides hals var blitt kuttet, men resten av kroppen var mest intakt, i motsetning til de fleste av de beryktede morderens ofre.

Spiste nyre fra offeret
En time senere drepte han Eddowes og tok ut en nyre som et trofé. Senere hevdet han i et anonymisert bokmanus at han hadde spist nyren.

Fem kvinner – Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes og Mary Jane Kelly – er allment holdt for å ha vært ofre for Ripper, selv om han også er mistenkt for senere mord.

Etterkommere
DNA-sporene fra sjalet er sammenliknet med DNA fra fra Kosminskis kjente levende etterkommere. Han var mistenkt for drapene allerede i 1888, men politiet fant ikke tilstrekkelig med bevis.

Forskerne sier ifølge The Sun at deres nye studie gir «den mest systematiske og mest avanserte genetiske analysen til dags dato om Jack The Ripper-mordene».

Det skal nevnes at det også tidligere er lagt frem bevis for at nevnte Aaron Kosminski var skyldig i drapene, men disse bevisene ble senere avvist. Jari Louhelainen deltok også i 2014.

Men nå mener han altså at han og teamet er sikre.