Foto: Zak Sharrett/REX
Del saken
Foto: Moviestore/REX

Den finske psykologen Osmo Kontula har forsket på sex og samliv. Han lister opp åtte ting som går igjen hos lykkelige par.

Men det er to ting han mener er viktigst:
1) At du har en partner du stoler på på alle områder.
2) At du føler deg respektert, verdsatt og bekreftet – at du føler partneren din liker deg akkurat som du er.

Ingrid Blessom er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi. Hun er enig med finnen.

– Det han sier er «spot on», men det er jo det samme som går igjen når man beskriver lykkelige parforhold. Ulike teoretikere formulerer det på ulik måte, men i praksis sier de det samme, forteller hun til KK.

Blessom sier at det er to grunnleggende behov som alle søker i et parforhold. Det første er behovet for tilknytning. En vil føle seg trygg i et forhold. En vil vite at den andre er der, spesielt når det virkelig gjelder, at partneren støtter deg.

– Det er et grunnleggende menneskelig behov. Spørsmålet vi ofte stiller oss selv er: Er du der for meg? Er du der når det virkelig gjelder?

Det andre behovet, sier hun, handler om identitetsbekreftelse.

– Vi vil være sammen med en som liker oss for den vi er. En som får oss til å føle oss bra, akseptert og respektert.

Foto: Lime Pictures/REX

Blessom sier at det burde være et minimumskrav at man liker partneren for den de er. Men så legger hun til at det finnes par der den ene blir irettesatt eller hakket på. Eller hvor den ene strever etter å bli anerkjent, enten det har med utseende, karriere eller sosial status å gjøre.

– Jeg tror det er en god del par som ikke fullt ut aksepterer hverandre. Som kanskje til og med kjenner at den andre tidvis forakter deg. Og da er det fare på ferde, for forakt er farlig i et forhold, advarer Blessom.