New Zealand. Pixabay. Foto: Falco
Del saken

Andrew Barnes er sjefen vi alle kunne ønske oss. Grunnleggeren av Perpetual Guardian – et forvaltningsselskap i New Zealand observerte at de ansatte var under høyt press, og slet med å få kabalen til å gå opp med jobb og privatliv.

Han spurte derfor om det ville hjelpe hvis de ansatte fikk en fridag ekstra hver uke. De kunne også velge å fordele fritiden utover uken, og jobbe kortere dager. Alle skulle beholde samme lønn.

Dette var først tenkt som et prøveprosjekt, men resultatene var så gode at Barnes nå vil innføre dette som en permanent ordning.

– For oss handler det om å øke produktiviteten og effektiviteten på arbeidsplassen, sier Barnes til The Guardian. – Jeg ser ingen ulemper for oss. Vi betaler for det som produseres. Det viktigste er ikke hvor mange timer man oppholder seg på kontoret.

New Zealands arbeidsminister Iain Lees-Galloway ser på resultatene som «svært interessante», og vil gjerne samarbeide med andre firmaer som ønsker å prøve ut utradisjonelle modeller.

Akademikere fra New Zealand samlet inn data før og etter prøveperioden, og fant at før 4-dagers uken ble innført var det kun 54 % av de ansatte som følte de klarte å balansere sine forpliktelser på jobb og hjemme. Etter prøveperioden steg dette tallet til 78 %.

De ansatte opplevde redusert stress, ble mer stimulert og følte de behersket jobben bedre. Synet på egen livskvalitet steg med 5 %.

Og selv sjefen er strålende fornøyd.