Birgit Skarstein. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Del saken

Landslagsutøveren Birgit Skarstein bestemte seg på søndag for skrive et innlegg på Facebook. Et annerledes perspektiv på kroppspress. Responsen har vært enorm.

Skarstein (30) mistet evnen til å gå da hun var 20 år på grunn av en ryggmargsskade.

– Jeg tror responsen viser at det er et tema som berører mange. Jeg har kjent på kroppspresset selv. Det er derfor jeg ville skrive om det. Jeg treffer en nerve, og det ser ut som mange kjenner seg igjen i det. Jeg prøvde å dra hele debatten opp et hakk og sette det i perspektiv sier Birgit Skarstein til Aftenposten.

– Ikke at jeg har vært så kroppsfiksert. Men man blir påvirket av omgivelser og debattene. Jeg forstod virkelig verdien av en kropp som kan gi deg frihet og aktivitet. Det er absurd at det skal være så viktig hvordan det ser ut.

Birgit Skarstein sier samfunnet må bygge flere mennesker som tåler presset.

– Vi blir bombardert med inntrykk og forventninger. Men det er vi som velger målestokken vi bruker for hva som betyr noe. Spesielt for unge gutter og jenter er det viktig at vi har det indre kompasset, at vi vet hva som er viktig for meg uavhengig av hva som er viktig for andre. Vi må klare å bygge flere mennesker til å tåle presset. Vi må jobbe for å stå stødige i oss selv selv.