Er du en ung gutt som sliter? Ingen bryr seg, hvis du er hvit. Illustrasjonsbilde. Pixabay/KeithJJ
Del saken

Esquire er i trøbbel. Som først ut i en tenkt serie av artikler om oppvekstvilkår for unge amerikanere, har de gjort en generaltabbe: De glemte å velge en transseksuell, rullestolavhengig svart gutt.

Særlig alvorlig er det at dette skjer midt i Black History Month. Reaksjonene lar ikke vente på seg, selv ikke hos en nylig nedbemannet Huffington Post.

Hvit gutt fra middelklassen
Men Esquire har altså intervjuet Ryan Morgan, som er en hvit gutt fra middelklassen. Dessuten er han Trump-tilhenger. Noe som ifølge Ryan har sin pris:
– Fjoråret var ille. Jeg kunne ikke si noe uten at noen ble rasende. Mye drama, vennskap ble ødelagt og sosiale konstellasjoner endret. Nå velger folk venner ut fra politikk, og det mest populære på skolen var å være anti-Trump. Alle hater meg fordi jeg støtter Trump (…) Det er bedre å være moderat, da får du ikke så mye bråk.

Men twitter-venstre har liten sympati med den unge guttens utfordringer:

Eugene Scott anser at de fleste lesere av Esquire er hvite mennesker. Så da burde de selvsagt lese om noe annet, siden de allerede vet hvordan det føles å være hvit:

Men Esquires sjefsredaktør Jay Fielden lar seg ikke vippe av pinnen, og har svart på kritikken i en egen kronikk:

– Vi voksne kan rømme fra problemene de unge sliter med. Vi trenger ikke gå på skolen, en sjefete institusjon som plager og graver i oss kontinuerlig, mens folk du ikke liker ser på. Legg så til de sterke følelsene rundt #MeToo, flytende kjønnsdefinisjoner, Black Lives Matter, «Check your privilege» og #TheFutureIsFemale – så er det en stadig vanskeligere oppgave for unge mennesker å forholde seg til virkeligheten.

Samtidig understreker Fielden at planen med artikkelserien er å fokusere på hele mangfoldet av amerikansk ungdom, herunder svarte, hvite, kvinnelige, LGBTQ etc.

Men de startet med en hvit gutt. Det er utilgivelig i visse kretser.