Ertesuppe med svineknoke og grønnsaker. Eget foto
Del saken

Dette er god, gammeldags bondekost. Latterlig billig og veldig godt. Litt arbeid er det, og lang tid tar det. Men stort sett lager suppa seg selv.

Dette er mat som krever litt planlegging, men selve arbeidsmengden er svært overkommelig.

Du trenger:
1 salt svineknoke
200 gr gule erter, bløtlagt over natten
1 løk, hakket
1 gulrot i terninger
2 stangselleri, skivet fint
1 kvast timian
Salt og pepper
Sitronjuice
Noen dråper soyasaus
Evt. kraft eller buljong

Salt svineknoke.

Fremgangsmåte:
Dagen før legger du ertene til bløt. Ertene suger til seg en del av vannet, så pass på at det er nok vann!

Legg svineknoken i en stor kjele, dekk med vann. Kok opp, skum av og la småkoke i minst tre timer til kjøttet er mørt.
Ha ertene i kokekraften, la de putre til du lett kan bite gjennom de. Dette kan ta et par timer.
Deretter tilsetter du alle grønnsakene og timian uten stilk. Litt avhengig av hvor store biter du har kuttet gulrøttene trenger grønnsakene ca. en times koketid.

Mens ertene og grønnsakene koker plukker du av kjøttet fra svineknoken. Salte og pepre, la kjøttet koke med det siste kvarteret.

Helt til slutt: Noen ganger kan kjøttkraften bli litt tynn, dette justerer du ved å tilsette litt buljong eller kraft. Både kjøttkraft og grønnsakskraft fungerer greit. Så liker jeg å salte med noen dråper soyasaus, samt å smake til med nykvernet sort pepper og en sprut sitronjuice.

Servering:
Sett kjelen på bordet, server i dype skåler med flatbrød og godt smør ved siden av. Er du ikke opptatt av hva som er klassisk og korrekt, går det også an å toppe suppa med nyrevet parmesan, men ikke si det til bestemor!

God appetitt!