Illustrasjonsbilde. MANDATORY CREDIT: PHOTO BY GUY BELL/REX/SHUTTERSTOCK (9975700BV)
Del saken

Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, har sagt at Gud «hverken er mann eller kvinne», etter at flere kvinnelige biskoper har krevet at Den engelske kirke slutter med å kun omtale Gud med pronomenet «han». 

Erkebiskopen av Canterbury er overhode for den anglikanske kirken verden over. Nå mener han at det ikke er riktig å omtale Gud som et mannlig vesen, slik man har gjort i kristendommen i alle år. Det rapporterer the Times.

– Det er ekstraordinært viktig at vi som kristne husker at den definitive åpenbaring av hvem Gud er ikke kom i ord, men i Guds ord, som vi kaller Jesus Kristus. Vi kan ikke plassere Gud i bås, sa erkebiskop Welby under en foredrag i London.

Erkebiskopen får støtte av Diarmaid MacCulloch, som er professor i kristen historie. Han mener at grunnen til at Gud omtales som en mann er de «patriarkalske forestillingene» i tidlige kristne samfunn, som i Romerriket.

– Verden er nå annerledes, og vi må vise at vårt syn på Gud er bredere enn det og ikke sitte fast med arkaiske termer, sier professor MacCulloch.

Kommentarene fra erkebiskopen kommer etter at to kvinnelige biskoper i september påkalte endringer i anglikansk praksis, og beskrev det som er «økende problem» at Gud refereres til ved bruk av mannlige pronomen. Den ene av dem fortalte at hun gjør alt hun kan for å kunne bruke både «mannlig og kvinnelige illustrasjoner» når hun prediker.