Dronnings Sonja kledd i pels da kongefamilien var i Holmenkollen kapell første juledag 2018. Her sammen med prins Sverre Magnus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken

Dronning Elizabeth II vil ikke lenger kjøpe nye klær som inneholder ekte pels.

Ifølge Telegraph gjelder forbudet kun mot nyinnkjøp. Planen er å bruke falsk pels når dronningen trenger å holde seg varm i ekstra kaldt vær, sier Angela Kelly. Hun har i lang tid vært ansvarlig for dronningens garderobe og påkledning.

Elizabeth II i pels, i 1969. Foto: STRINGER / CENTRAL PRESS / AFP

Dronningen har fått mye kritikk av dyrevernaktivister for sin bruk av pels, nå ønsket pelsstansen velkommen:

– Vi er svært glad for at Hennes majestet erklærer seg offisielt pelsfri, sier Claire Bass fra Humane Society International.

Også i Norge?

Norske pelsdyrmotstandere følger opp 8. november og ber det norske kongefamilien gjøre det samme som den britiske.

Les også: Dyrevernere ber kongehuset droppe pels

Siri Martinsen er leder for NOAH – for dyrs rettigheter. Hun uttalte blant annet til Nationen:

– Heldigvis er det en stund siden det ble registrert pelsbruk fra kongefamilien, etter det NOAH kjenner til. Det er likevel viktig for mange å vite at den familien som skal representere Norge, i fremtiden ikke vil bruke et produkt som er knyttet til dyrs lidelse, sier leder Siri Martinsen i NOAH til avisa.

NOAH og Dyrevernalliansen har tidligere henvendt seg til slottet med oppfordringer om at både Mette-Marit og dronning Sonja slutter å bruke pelsplagg.

Ikke alle er enige

NOAH og Martinsen får tilsvar i et debattinnlegg i Nationen 14. november. Johanne Askedal, samfunnsdebattant og selvstendig næringsdrivende, Oslo, mener ekte pels er mer klimavennlig enn fuskepels, og slår et slag for gjenbruk:

– På Finn-torget, på Fretex og i gjenbruksforretninger så flommer det over av produkter laget av pels (…) Det blir et paradoks at når det aldri har vært viktigere med gjenbruk, så skal gjenbruken selekteres.

Askedal viser til at det er pelsforretninger på «hvert gatehjørne» i Danmark, hvor pels ses på som et naturlig, bærekraftig og miljøvennlig produkt.

Hun mener det er dobbeltmoral å erstatte et naturprodukt med lang levetid med klær laget av syntetiske stoffer som naturen bruker lang tid på å bryte ned.

– Gucci har sluttet å selge pels, men hva gjør de istedenfor? Jo, du kan kjøpe en ganske så syntetisk produsert collegegenser, med glitter og strass, til omkring tredve tusen kroner.

Stortinget vedtok 14. juni å legge ned pelsdyrnæringen innen 2025. Det har vært en debatt om kompensasjonen pelsdyrbøndene som må legge ned driften er tilstrekkelig til å dekke de økonomiske tapene.

Det var Venstre som i regjeringsplattformen som ble forhandlet fram på Jeløya i fjor vinter, fikk gjennomslag for å avvikle pelsdyrnæringen. Verken Høyre, Frp eller KrF ønsker egentlig avvikling.