Forelskelse er kortvarig, men har ingen aldersgrense. Shutterstock
Del saken

«Det er en ting å forelske seg. Det er noe annet å kjenne at noen forelsker seg i deg,» skrev forfatteren David Levithan i boken Hver dag.

Mange mennesker tror at kjærlighet og forelskelse er det samme. Sannheten er den at mange eksperter mener dette er feil.

En av de største forskjellene mellom kjærlighet og forelskelse dukker opp når vi tenker på «romantikk». Utforska Sinnet stiller med bakgrunn i boken et spørsmål som magasinet mener kan forklare det bedre: «Elsker du søsknene dine, foreldrene dine, vennene dine, kjæledyrene dine? Du vet at du ikke er forelsket i dem, ikke sant?»

Fordi kjærlighet, i nevrokjemisk terminologi, skaper et enormt begjær, utgjør den en stor besettelse. Vi kan til og med kalle det for en avhengighet, mener ekspertene. Oppmerksomheten vår gir vi til personen vi elsker.

Shutterstock

Kjemi har mye å si når det kommer til forelskelse

Kjemi har også mye å si når det kommer til forelskelse. Når vi er betatt tas mektige nevrotransmittere som serotonin og dopamin opp inn i hjernen vår. Den nevrokjemiske effekten forelskelse gir oss er ikke så forskjellig fra noen typer dop. Disse nevrotransmitterne er de som gjør at følelsene våre blir sterkere.

Vi idealiserer partneren vår. De fyller oss med energi og gjør at vi lever i en slags boble.

I mange omstendigheter kan forelskelse være et startpunkt for kjærlighet. Gjennom den kan folk komme til et punkt hvor de knytter et bånd. Disse båndene vil være en del av hvordan paret klarer seg gjennom krisesituasjoner, skriver Utforska Sinnet.

«På den andre siden, har du egenkjærlighet? Elsker du partneren din? Føler du kjærlighet til foreldrene dine? Elsker du de nærmeste vennene dine? Selvfølgelig gjør du det, men ikke må samme måte og ikke like mye. Som du kan se, har vi allerede sett flere forskjeller mellom kjærlighet og forelskelse,» legges det til.