Illustrasjonsbilde Foto: PixabayV
Del saken

Ifølge den kanadiske stiftelsen Mental Illness Foundation, er det mindre enn 1% av den generelle befolkningen som lider av narsissisme. Det er imidlertid mulig å gjenkjenne enkelte symptomer fra tilstanden hos andre, uten at de faktisk trenger være diagnostisert som narsissist.

Mellom 50% og 75% av tilfellene med narsissisme, er diagnostisert hos menn, skriver MSN, som lister opp flere kjennetegn.

Du overdriver dine suksesser
I samtaler med venner, vil en narsissist overdrive sine prestasjoner eller talenter. Men ikke la deg lure: bak det nedlatende selvskrytet skjuler det seg ofte et veldig skjørt selvbilde.

Du mangler empati
En narsissist tror at hele verden dreier seg om dem, de finner det vanskelig å sette seg selv i andres sko. De er uvillige eller motvillige til å gjenkjenne eller identifisere andres følelser og behov.

Du lever som en «vinner»
Narsissister lever med en redsel for at deres mørke side, deres egoisme, deres skjulte hensikter og deres mangler vil bli avslørt. Ifølge Dr. Joseph Burgo i sin bok The Narcissist You Know, kjemper de kontinuerlig for å framstå som vinnere, fordi de er redd for å være tapere.

Du ønsker å framstå som den beste
Selv om de aldri setter foten på en scene, så vil narsissister ønske å gi inntrykk av at de er blant verdens beste musikere. En narsissist forventer å framstå som bedre enn alle andre uten at det står i forhold til prestasjonene. I jakten på perfeksjon, blir narsissister fullstendig oppslukt av fantasiene sine. De drømmer om å oppnå uendelig med suksess, makt, intelligens, skjønnhet og ideell kjærlighet.

Du tror du er spesiell
Kanskje ikke akkurat Guds gave til menneskeheten, men nesten! Hvis narsissister ikke får VIP-behandling, så kan de bli irritert. En narsissist tror at han eller hun er spesiell og unik og kan kun bli forstått av, eller assosieres med, andre spesielle eller høytstående personer og institusjoner.

Du ønsker kun det beste av alt
Ifølge den amerikanske helseinstitusjonen Mayo Clinic, vil en narsissist insistere på å få det beste av alt. Narsissister ønsker å kjøre de beste bilene, trene på de beste treningsstudioene, spise på de mest utsøkte restaurantene, eller bo i de flotteste nabolagene.

Du setter deg selv øverst
Mayo Clinic konstaterer, at selv om en narsissistisk personlighetsforstyrrelse kan ligne svært mye på selvtillit, så er det forskjell på disse to typene holdninger. Narsissisme er langt mer enn sunn selvtillit, siden narsissister tror de er bedre enn alle andre og alltid setter seg selv øverst. De tror de er mer verdt enn andre mennesker.

Du vil ha alt, og du vil ha det nå
Narsissister tror at de fortjener alt de måtte ønske. De vil ha alt, og de vil ha det nå. En narsissist har urimelige forventninger om å bli spesielt fordelaktig behandlet eller at hans eller hennes forventninger automatisk blir innfridd.

Du vil bli beundret uansett hva det måtte koste
Et individ med en narsissistisk personlighet vil kontinuerlig kreve overdreven beundring.

Det var ikke meg, det var ham
Tror du at du har tatt en narsissist på fersken? Umulig! Narsissister er eksperter på å manipulere situasjoner slik at de framstår som ofrene, ved å lede enhver beskyldning mot dem over på noen andre.

Du bruker andre for å oppnå det du ønsker
Ønsker du forfremmelse men mangler kompetansen som kreves? For å oppnå det, vil narsissister bruke sine overtalelsesevner og sin karisma for å sjarmere sjefen til endelig å gi etter. Dette er et eksempel på hvordan narsissister kan bruke de rundt seg for å oppnå det de ønsker.

Du blir lett sint
I nevnte bok The Narcissist You Know, forklarer Dr. Burgo at siden narsissister ikke tolererer noen form for kritikk, og har en tendens til å tolke uskyldige kommentarer fra dem rundt seg som kritiske, så blir de lett sinte. Og fordi dette er enda et av deres komplekser, vil de ofte benekte at de er sint eller irritert.

Du dominerer samtaler
Hvorfor lytte til andre når det du har å si er så interessant? For å være i sentrum av oppmerksomheten, vil narsissister skamløst avbryte andre når de snakker, og dominere diskusjoner.

Du snakker nedsettende om andre
En av måtene narsissister beviser at de er best på, er ved å snakke nedsettende om andre. De gjør dette ved å konstant latterliggjøre andre eller komme med hånlige kommentarer om dem når de ikke er tilstede.

Du lyver
Handlingene deres har som mål å alltid være perfekt. Hvis en narsissist blir tatt på fersken, så vil de ikke nøle med å lyve eller vri på sannheten, for å komme seg ut av en situasjon hvor de muligens kan framstå som ufullkommen.

Du forfører
For å oppnå det de ønsker, vil narsissister benytte forføring og mental manipulering av de som er rundt dem.