Akupunktur, gammel kinesisk behandlingsmetode. Illustrasjonsbilde. Pixabay/rudolf_langer
Del saken

Akupunktur kan minske plagene med hetetokter i overgangsalderen med opptil femti prosent, viser forskning referert i VG.

Ifølge eksperter er denne fasen i kvinners liv et av våre siste tabuer. Her er rådene for en lettere overgangsalder. For over 80 prosent er hetetokter det mest plagsomme i forbindelse med hormonendringene i kroppen.

Nå viser ny amerikansk forskning at akupunktur kan ha veldig god effekt på hetetoktene. I en studie publisert i tidsskriftet Menopause kommer det frem at omtrent halvparten av kvinnene i studien fikk redusert sine plager med hetetokter i forbindelse med at de fikk akupunktur, skriver VG.

– Kvinner som er plaget med hetetokter og nattesvette, bør gi akupunktur en sjanse, siden dette er forholdsvis rimelig og har liten risiko for bivirkninger, sier professor Nancy E. Avis ved Avdeling for helse og sosialvitenskap ved Wake Forest School of Medicine i Nord-Carolina i USA.

– Kvinnene vil ganske raskt erfare om akupunktur har effekt. De som fikk en god virkning, merket dette allerede etter to til fire ukers behandling, legger hun til.

Studien inkluderte 209 kvinner i ulike stadier av overgangsalderen i alderen mellom 45 og 60 år som i gjennomsnitt hadde minst fire hetetokter eller perioder med nattesvette per dag. Kvinnene ble delt inn i en gruppe som fikk 20 behandlinger med akupunktur innen en seksmåneders periode, eller i en kontrollgruppe, forklarer VG.

Blant de 170 kvinnene som fikk akupunktur, opplevde rundt 12 prosent en reduksjon i plagene med hele 85 prosent i løpet av de åtte ukene studien pågikk. 47 prosent av kvinnene opplevde en reduksjon i plagene på 47 prosent. I tillegg opplevde 37 prosent kun en liten reduksjon på 9,6 prosent, mens fire prosent rapporterte en dobling i antall hetetokter.

Andre studier bekrefter

En lignende studie ble ifølge VG avsluttet her i Norge i 2008, Acuflash-studien, ledet av Emeline Grimsgaard, som er professor ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø. Her kom det frem at antall og intensitet av hetetokter i gjennomsnitt ble omtrent halvert i gruppen som fikk akupunkturbehandling.

– Funnene i vår undersøkelse er ganske sammenfallende med den amerikanske studien. Vi fant signifikant reduksjon i frekvens og intensitet av hetetokter hos kvinnene som fikk akupunktur sammenlignet med kontrollgruppen, og også en bedring i helserelatert livskvalitet, med mindre muskel- og leddsmerter og bedre søvnkvalitet, sier Grimsgaard til VG.